Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Kupię/sprzedam auto elektryczne • OLX/Otomoto/
Kupię EV do miasta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="vwir, post: 229519, member: 127"] [URL unfurl="true"]https://puesc.gov.pl/uslugi/uzyskaj-zaswiadczenie-o-zwolnieniu-z-zaplaty-podatku-akcyzowego[/URL] Musisz mieć umowę/fakturę oraz zagraniczny dowód rejestracyjny i zagraniczne numery rejestracyjne (jeśli posiadasz). CoC nie jest potrzebny, zamiast tego masz przegląd z SKP. Jeśli SKP klepnęła to WK ma zarejestrować. W moim WK muszę wszystko tłumaczyć przez tłumacza przysięgłego, ale tutaj już zależy od WK. Wiem, że na przykład w większych WK mają zatrudnione osoby, które ogarniają bardziej popularne języki (niemiecki, angielski). Niestety w moim WK nie jest tak różowo. Jeśli umowę masz dwujęzyczną (bardzo częsta praktyka) to już nie musisz jej tłumaczyć. Polecam taką kolejność: 1. Jedziesz do SKP zrobić przegląd. 2. Jeśli Twój wydział komunikacji wymaga tłumaczeń to dajesz umowę + zagraniczny dowód rejestracyjny do tłumaczenia. 3. Zgłaszasz do skarbówki zwolnienie z akcyzy. Kolejność o tyle istotna, że skarbówka może wymagać papierka z SKP lub przetłumaczonego zagranicznego dowodu rejestracyjnego. Ja na wszelki wypadek na dzień dobry daję im skany wszystkiego co mam, razem z tłumaczeniami. Wtedy nie bawimy się w odbijanie piłeczki typu "a doślij jeszcze cośtam". W jednym z elektryków chcieli żebym im dosłał zdjęcie całego samochodu i zdjęcie otwartej klapki ładowania ;) 4. Gdy otrzymasz emaila ze skarbówki że masz już zwolnienie idziesz ze wszystkimi papierami do WK i rejestrujesz. WK przez internet sam sobie ściąga informację ze skarbówki, że masz zwolnienie z akcyzy. 5. Ubezpieczasz swój świeżo zarejestrowany nabytek. Musisz to zrobić w tym samym dniu w którym zarejestrowałeś. Tak to zadziałało u mnie, rejestrowałem już 3 różne elektryki zza granicy (z USA, z Francji i z Niemiec). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Kupię/sprzedam auto elektryczne • OLX/Otomoto/
Kupię EV do miasta