Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Wasp, post: 133154, member: 419"] [B]Dylemat RWD vs AWD [/B] Moje założenia: - Y jako jedno auto w rodzinie - głównie po mieście, ale od czasu do czasu na trasy także dla rodziny 2+3 Mój dylemat to też Y RWD czy AWD. I teraz tak, jeśli budżet nie jest problemem to poszedłbym w wersję AWD. Dodam jeszcze jeden aspekt: zasięg RWD zimą. Tutaj wiele osób mówi, że to nie problem. Wrzuciłem testowo kilka dłuższych tras po Polsce do ABRP. Sprawdzałem jak to wygląda dla RWD oraz LR. No i w przypadku RWD było kilka tras, które wymuszały np. zjazd z autostrady 15 min w jedną stronę tylko po to, aby się podładować przez 5 minut. Przygotowałem także takie porównanie RWD BYD oraz LR właśnie w temacie zasięgu i czasu ładowania: [URL]https://forum.elektrowoz.pl/threads/tesla-model-y-rwd-vs-lr-podsumowanie.5016/post-133151[/URL] Z testów wynika, że BYD ładuje się nieznacznie szybciej niż LR, więc w takim samym czasie, doładuje więcej zasięgu. Do tego auto jest bardziej ekonomiczne, co przełoży się na jeszcze większy zasięg. No i tutaj mi wychodzi, że gdyby sieć ładowarek była gęstsza to RWD BYD byłoby autem wystarczającym. Natomiast nie ukrywam, że RWD BYD kusi. I tutaj pytanie do osób, które użytkują taką wersję teraz w zimą: [LIST] [*]jak takie auto sprawdza się w dłuższych trasach? [*]czy jeśli jest trzymane w garażu, to po dojechaniu na ładowarkę normalnie się ładuje (w sensie 170 kW) czy moc jest ograniczona? [/LIST] W PL wciąż LR daje przewagę na odcinku do pierwszej ładowarki i na ten moment ja postanowiłem dozbierać jeszcze do LR. Ciekaw jestem Waszej opinii w tym temacie. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.