Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="GrzesiekG, post: 133221, member: 2504"] Mam wrażenie, że większość posiadaczy TMY na tym forum ma AWD i stąd te słowne potwierdzenia, że dokonaliście super wyboru dopłacając ~50kzł (taka była różnica z dofinansowaniem RWD vs AWD jak kupowałem w sierpniu - nie mam firmy, ani karty dużej rodziny). Zgadzam się, że jest to zapewne lepsza wersja, chociaż dla mnie droższy nie jest zawsze lepszy - patrz wersja Performance - czy jest lepsza od AWD? Ogólnie przedni silnik nie działa przez 99,9% tras, więc nie jest to typowy napęd 4x4, a raczej uzupełnienie do szybkiego startu, czy w zakręcie. Dla mnie, cenę AWD uzasadnia jedynie większa bateria, ale producent zaleca ładowanie do 80%, okazjonalnie do 100%. Więc jej większy rozmiar wcale nie jest tak w oczywisty sposób lepszy. Mam RWD i jak dla mnie to wystarczający (jeśli nie za mocny) pojazd pod względem osiągów, czy zasięgu. Cena jest i tak spora, jak na przedmiot, który ma nas wozić z punktu A do B. Wcześniej miałem napęd na przód i potrafiłem sobie radzić nim w śniegu. Napęd na tył i śnieg to był dla mnie stres. Ale już kilka zimowych wyjazdów za mną i jestem mile zaskoczony - pewnie przez odpowiedni rozkład masy i systemy, auto trzyma się wzorowo. I tak [B]nic nie zastąpi łańcuchów[/B] w trudnych warunkach. Odpowiadając na pytanie [USER=419]@Wasp[/USER] o dłuższe trasy - nie wiem, zrobiłem jedną "długą", ~450km - SuC ładował szybciej, niż byłem wstanie zjeść kanapkę i załatwić potrzeby fizjologiczne. Dla mnie podróż jest już przyjemnością, a nie konieczność osiągnięcia celu w jak najkrótszym czasie, z pękającym pęcherzem. Drugie pytanie - wyjeżdżam z garażu, gdzie jest ~12 stopni - akumulator jest jak w lecie, oczywiście warto ustawić docelowy punkt ładowania, aby auto przygotowało się do osiągnięcia optymalnych warunków. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.