Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="miksell, post: 134312, member: 1245"] [B]Dłuższa trasa - KRAKÓW - TORUŃ - KRAKÓW[/B] Pojechłem w pierwszą trasę. Wyjechałem z Krakowa z naładowaną w pełni baterią. Zrobiłem łącznie ok 1000km. Dokładna trasa: Kraków - Olkusz - Częstochowa - Toruń - Częstochowa - Olkusz - Kraków. Ładowałem się na: - Orlen Częstochowa po 2,8 zł - SUC Lućmierz po: 1,95 zł - SUC Ciechocinek: 1,95 zł - Słupek PKP w Częstochowie po 1,25zł - Kilka KW w darmowym Lidlu z całej trasy średni przebieg jaki pokazuje mi komputer to 20,1 kWh/100km. Odcinek Toruń-Łódź : prędkość na tempomacie 120 km/h zuzycie ok 22 kWh Odcinek Łódź-Częstochowa: prędkość na tempomacie 140km/h zużycie ok 25 kWh [B]ile to kosztowało?[/B] Z domu wyjechałem naładowany na ok 90% (mam FV więc nie liczę), na ładowanie wydałem ok 389 zł. Więc 1km kosztuje ok 0,38 zł. [B]Porównanie kosztów trasy (z ładowaniem na ładowarkach) z innymi samochodami:[/B] Przed TMY jeździłem na tej trasie następującymi samochodami: - Toyota Rav4 Hybryda z 2017r, spalanie ok. 9 litrów = 9*6,3zł/l = 56,7 zł / 100km - Toyota CHR Hybryda z 2017r, spalanie ok. 6,5 litrów = 6,5*6,3zł/l = 40,95 zł / 100km - Ford Fiesta Diesel z 2015 roku, spalanie ok. 6 litrów - 6*6,5zł/l = 39 zł / 100km [B]Wnioski:[/B] Jazda Teslą jest dość tania ale nie darmowa. Da się podróżować taniej. Można powiedzieć że jeździmy dużym samochodem a paliwa zużywamy jak kompakt. [B]Ile na prawdę to kosztuje??[/B] Mam na dachu FV a nadwyżką produkcji prądu na ok 11 000 km. Na trasach do 300km nie mam konieczności płacenia za energię. Samochodem przejechałem już ok 2000km, wydałem łącznie na ładowarki: 570 zł. 1 km kosztuje więc ok. 0,28zł. Można więc powiedzieć że uśredniając moja TMY kosztuje tyle co samochód jaki zużywa: 4,4 litra benzyny na 100km. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.