Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="miksell, post: 141587, member: 1245"] KOLEJNE TRASY, przejechałem już ok 5500km: [B]KRAKÓW-CZESTOCHOWA-KRAKÓW[/B] Trasa przez Olkusz, dalej A1 + jazdy lokalne w Częstochowie. Temperatura zewnętrzna ok 4-8 stopni. Łącznie przejechałem ok. 280 km. Jazda normalna, zgodnie z przepisami, jak zwykłą spalinówką. zużycie energii: 15kWh/100km. Do domu dowiozłem 23% baterii [B]KRAKÓW-SŁOWACJA-ZAKOPANE- KRAKÓW[/B] Warunki zbliżone do powyższej trasy. Przejechałem ok. 280km. Trochę padało, temperatury na poziomie 2-8 stopni. Zużycie ok 16,0kWh. Do domu dowiozłem 20% baterii [B]Jak to zinterpretować....[/B] Obie trasy są trasami mieszanymi. Trochę trasy było po drodze szybkiego ruchu, trochę w górach, trochę po wioskach i mieście. Wychodzi na to, że zasięg auta w warunkach zimowych to ok 350-375km. Gdybym miał LR to zasięg pewnie byłby większy o ok 80-100km. Jeśli ładujemy się w domu z gniazdka za 0,9zł/kwh to koszt przejechania 100km to ok. 13-15 zł jeśli się naładujemy na SUC to będzie to ok. 23-27 zł. [B]ile spala TMY (zużycie energii wyrażone w litrach BP/100km)[/B] - TMY ładowana w domu spala ok. 2,4l / 100km. - TMY ładowana na SUC spala ok. 3,8l/100km. [B]Dla porównania na tych samych trasach:[/B] - ford fiesta 1.5 DCI spalał ok 5 litrów ON - Toyota CHR 1.8 Hybryda spalała ok 5,5l - Toyota RAV4 2,5 Hybryda spalała ok 7,5l. - Suzuki Vitara 1.6 BP Spala ok 6 litrów Do TMY najlepiej gabarytowo pasuje RAV4. moc: 199km vs 299KM przyspieszenie: 7,9s vs 6,9s gabaryty podobne masa: 1800 kg vs 1984 kg [B]WNIOSEK:[/B] Oszczędna hybryda od Toyoty, która jest wolniejsza, słabsza i lżejsza zużywa więcej paliwa o ok. 312% (jesśli ładujemy w domu) lub 197% (jeśli ładujemy na SUC) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.