Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="miksell, post: 147554, member: 1245"] [B]Kolejna trasa za mną. 1040km Trasa: Kraków-Bytom-Gliwice-Łódź-Toruń-Częstochowa-Kraków[/B] Trasa podzielona na 2 dni. Generalnie wyjechałem z Krakowa naładowany na 100%. Pierwsze ładowanie na orlenie pod Częstochową - 14,5kWH. Później już tylko na SUC w Lućmierzu i w Ciechocinku. łącznie przejechałem 1040 km. Średnie zużycie 16,7kWh/100km. Temperatury przeróżne od 15 do 5 stopni. Generalnie jechałem A4, A1, przez wioski. Odcinek Lućmierz Toruń jechałem przez Łęczyce i Krośniewice. Łączine wydałem na energie EV na SUC+Orlen w w domu: ok 280 zł, co daje ok 0,28zł/km. A to jest porównywalne z jazda samochodem który spala ok 4,3l/100km. Tą sama trasę porównywałem różnymi samochodami gdzie koszty paliwa wynosiły: Ford Fiesta: (1,5diesel) - 380 zł Toyota CHR (hybryda) - 425 zł Toyota Rav4 (hybryda 200km) - 550 zł TMY - 280 zł [B]WNIOSKI - nie jest tak różowo ;-)[/B] TMY jeździ się tanio. W moim przypadku przy założeniu ładowania na SUC, jeździmy taniej jak Fiestą w dieslu. A mamy większe auto i zdecydowanie lepszy komfort jazdy. Z uwagi n fakt iż wraz ze wzrostem prędkości wzrasta zużycie energii TMY jeżdżę wolniej, tzn. do 130 km/h. Generalnie pilnuję się. w Innych autach aż tak na to nie zwracałem uwagi. [B]Szczerze musze przyznać:[/B] W TMY trasę pokonuje się dłużej i wynika to z konieczności ładowania i dojechania do ładowarki. Przykładowo - odcinek Toruń - Częstochowa przeważnie pokonywałem w czasie ok 3 godzin. Teraz wyszło mi 4. Najpierw musiałem z Torunia podjechać do Ciechocinka by uzupełnić baterię - ok 15 minut. Potem w Lućmierzu doładowanie ok 20 minut. Pozostały czas to dojazd do ładowarek ;-) [B]Kto odpowiada za dłuższy czasp przejazdu?[/B] Gdybym kupił większą baterię to pewnie mniej czasu zeszłoby na ładowarkach ;-) Gdyby infrastruktura TESLI była przy autostradach to z ww. czasu do urwania byłoby z 20-30 minut. [B]bonus:[/B] Z Krakowa do Lućmierza da się dojechać TMY SR na jednym ładowaniu. (Kraków - Olkusz - Dąbrowa Górnicza - Siewierz - Częstochowa - Bełchatów. Ale wybrałem trasę najkrótszą (takie miałem przystanki) nie po autostradzie. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.