Kupujemy teraz czy czekamy na LF MY?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ja nie bo już kupiłem i każdego dnia cieszę się frajdą z jazdy nim :) A Ty musisz sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie czy chcesz teraz kupić i cieszyć się autem czy masz lata na czekanie zanim wyjdzie facelift i poprawią jakość po debiucie który ponoć planują na grudzień 2024. Tesla Y wyszła 2,5 roku po modelu 3 więc ja raczej obstawiam że taki właśnie okres dzieli nas do debiutu mid-life refreshu modelu Y plus pewnie dodatkowe 6 miesięcy na poprawienie wtop jakościowych pierwszych partii po debiucie zanim wypuszczą bezproblemowe egzemplarze czyli w scenariuszu numer dwa masz 3 lata ślęczenia w internecie i śledzenia plotek o face lifcie...;)
Moim zdaniem, wyjdzie za rok o tej porze. Bo jak już pokazali "nowe opcje" w HL to ludzie czekają na to samo w Y... innna sytuacja była zanim pokazali co kolwiek. Teraz jest już wiadome co będzie w Juniper MY.
Sprzedaż Y będzie nieco zwalniać. Zachamuje? Na pewno nie... ale będzie na część gwizdka.

Kolejna rzecz to miały być większe baterie. No i moim zdaniem będą... ale jako wspólny cwierć lift za jakiś czas po Juniper. Bo to też musi wyjść albo wspólnie albo wcale. Inaczej ludzie będą czekać z zamówieniami.

Oczywiście to moje "widzi misie" więc za pewno pierdoły opowiadam, ale co ja tam się znam... dlatego się wypowiadam :)

KrzysztofFly

Moderator
Też uważam, że jeśli komuś auto pasuje, to nie ma na co czekać, tym bardziej, że nawet nie wiadomo kiedy tak naprawdę ten lift nastąpi. W tej chwili model jest już dosyć dopracowany, dotyczy to zarówno egzemplarzy z Chin, a także egzemplarzy z Giga Berlin. Może i Tesla się tym nie chwaliła, jednak w międzyczasie wprowadzono kilka poprawek i udoskonaleń.
Tak jak wspominali przedmówcy, zawsze można na coś czekać, przecież po FL, za kilka lat pojawi się nowy model. Po co więc brać model po liftingu, jak można poczekać na nowy model, który zapewne będzie wnosił jeszcze więcej zmian i to już bardzo gruntownych.
Z drugiej strony, życie nieubłaganie zapier.... i nie wszyscy z nas tych kolejnych liftingów i modeli doczekają ;) Więc po co potem żałować, że mogłem kupić.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
dokładnie tak jest... Warunek konieczny. Musisz zaakceptować to co jest teraz. Bo czekać można i czekać.
Mi model Y średnio się podoba... ale w sumie ciężko znaleźć coś innego póki co. Chociaż daje sobie czas do końca przyszłego roku.
Marzy mi się coś pokroju allroad a6. Ale... perspektyw takiego auta nie ma do końca przyszłego roku.
Nie przepadam za suvami... ogólnie z własnego doświadczenia wiem, że kupowanie na siłe jest jeszcze gorsze. A czekać w nieskończoność też mi się nie uśmiecha.
Dlatego sprawiłem żonie eUpa :)

b4rteqq

Nowy na Forum
Każdy sobie sam musi odpowiedzieć ale ja stwierdziłem ze nie ma co czekać, patrząc po TM3 lift nie zmieni dużo.

Nie wiadomo jak długo obecna polityka cenowa się utrzyma, atakować póki łapie się w w limicie dotacji.

ypl

Pionier e-mobilności
Masz racje. Moze nowe zawieszenie. Tablet z tylu dla dzieci, pewnie lepsza wydajność reszta to kosmetyka lepsze materiały
Nowe zawieszenie, itp, to w zasadzie to samo, kosmetyka. Gdyby dali pneumatykę, head up display, kamery 360, skrętną tylną oś, lepszy układ kierowniczy, szyberdach, no to bym się zastanawiał czy nie sprzedać i kupić polifta. Te nowe/stare zawieszenie to tak naprawdę mniej więcej to samo, plus marketing. Ale mówię, jak ktoś cierpliwy, i mu się nie spieszy to jasne, można czekać, te parę szmerów bajerów będzie więcej.

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
dokładnie tak jest... Warunek konieczny. Musisz zaakceptować to co jest teraz. Bo czekać można i czekać.
Mi model Y średnio się podoba... ale w sumie ciężko znaleźć coś innego póki co. Chociaż daje sobie czas do końca przyszłego roku.
Marzy mi się coś pokroju allroad a6. Ale... perspektyw takiego auta nie ma do końca przyszłego roku.
Nie przepadam za suvami... ogólnie z własnego doświadczenia wiem, że kupowanie na siłe jest jeszcze gorsze. A czekać w nieskończoność też mi się nie uśmiecha.
Dlatego sprawiłem żonie eUpa :)
Też uważam, że Y nie jest najpiękniejszym autem na świecie, jednak jego wygląd jest dla mnie do zaakceptowania.
Moim zdaniem ma najlepszą cenę w swoim segmencie, jest bardzo praktyczny, dobrze wyposażony, ma także ma najlepsze rozwiązania techniczne w swoim przedziale cenowym.
Ogólnie moim zdaniem 3 i Y mają na europejskim rynku, najlepszy stosunek ceny do tego co oferują.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Cześć! Ja śledziłem inventory od marca. Czekałem na HW4. Kombinowałem, rozkminiałem....
Aktualnie Cieszę się bo 15.09 odbieram MYLR :)
Jeśli potrzebujesz auto teraz to uważam, że jest dobry czas na zakupy.
Ceny najniższe w tym roku. Są dotacje.
Jest bonus 2000 zł z referral'a (oczywiście polecam swój, dalej nie wierzę, że to piszę) :)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
. Bo czekać można

Też uważam, że Y nie jest najpiękniejszym autem na świecie, jednak jego wygląd jest dla mnie do zaakceptowania.
Moim zdaniem ma najlepszą cenę w swoim segmencie, jest bardzo praktyczny, dobrze wyposażony, ma także ma najlepsze rozwiązania techniczne w swoim przedziale cenowym.
Ogólnie moim zdaniem 3 i Y mają na europejskim rynku, najlepszy stosunek ceny do tego co oferują.
no właśnie... logika > serce.
Czekam na ten mały facelift. Nie jest tym czego oczekiwałem, ale nieco lepiej.
Do tego czasu zorganizuje sobie zapas prądu, że nawet zimą będzie darmowo.
Martwi mnie ten brak Performance od początku...
Chociaż mam przeczucie, że w Juniper pokażą coś więcej niz Highland. W końcu auto nieco droższe i od początku miało ciutek więcej niż 3.

Kokosz

Nowy na Forum
Moim zdaniem, wyjdzie za rok o tej porze. Bo jak już pokazali "nowe opcje" w HL to ludzie czekają na to samo w Y... innna sytuacja była zanim pokazali co kolwiek. Teraz jest już wiadome co będzie w Juniper MY.
Sprzedaż Y będzie nieco zwalniać. Zachamuje? Na pewno nie... ale będzie na część gwizdka.

Kolejna rzecz to miały być większe baterie. No i moim zdaniem będą... ale jako wspólny cwierć lift za jakiś czas po Juniper. Bo to też musi wyjść albo wspólnie albo wcale. Inaczej ludzie będą czekać z zamówieniami.

Oczywiście to moje "widzi misie" więc za pewno pierdoły opowiadam, ale co ja tam się znam... dlatego się wypowiadam :)
Może pod koniec 2Q? Nie ma żadnych przecieków, zdjęć można spekulować z M3 poszło dość sprawnie