Kupujemy teraz czy czekamy na LF MY?

MarcinEV

Posiadacz elektryka
O gustach sie podobno nie dyskutuje.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A u mnie... gdyby się Y podobał... to już bym go miał. Zona też kategorycznie nie.
Tak więc czekam... aby uzasadnić mocniej ten zakup :) Do tego czasu chcę przygotować domową infrastrukturę. Aby mieć 10MW na dom i z 5MW na jeżdzenie. Jak zimą będzie za darmo to będzie już większa motywacja.

Bronek

Pionier e-mobilności
Z Teslą itp jest jak ze spodniami i krawatami. Zawsze te średniej wiekości bez udziwnień można założyć.
Mody przemijają a styl bez narzucania się wygibusami jak np Toyota C-HR itp nie będę wymieniał by nie obrażać gustów innych, zawsze będzie przynajmniej znośny.
Tym bardziej że cel w postaci CX uświęca środki.
Jedynie kaczy dziub w 3 i Y, goły był trudny u mnie do przyzwyczajenia. Reszta klasyczna. Akurat im mniej projektant nakreslił linii gięcia blachy tym wg mnie lepiej.
Raczej nie wrócą czasy skrzydlatych Cadillaców, choć Audi wywaliło paskudne grille i małpowoało to wielu , BMW nerki czy dupe pawiana, Mecedes kły czy paszczę. (najładniej)

Bandtio83

Posiadacz elektryka
No to widzisz ja się na samochodach nie znam, ale znajomi się znają i pomimo że hejtują elektryki to "stara" TM3 im się podoba.
Ale co to za argument? Co ma znanie się do oceny wizualnej auta, jak ktoś się zna to może oceniać technologię ale wygląd jest ogólnie subiektywny ale są jakieś trendy, tzn czy po wizycie na zlocie multipli stwierdziłbyś że to najpiękniejsze auto ? Gdyby tesle były ogólnie uważane za piękne to by nic innego nie jeździło, a każdy inny EV który nie jest Teslą (a kosztuję podobnie lub więcej) to jest potwierdzenie tego faktu, bo jaki sens miałoby inny wybór skoro Tesla jest niezaprzeczalnie nalepszym EV a gdyby była jeszcze była ogólnie rzecz ujmując piękna to nic innego oprócz tesli nie powinno jeździć.. Ja nie mówie że jest brzydka, coś w sobie ma, ale mając wybór jednak ludzie wybierają gorsze EV i jeżdzą innymi autami, prawdziwe głosy to są wybory portfelem, a tesle się obecnie wybiera bo CCC i tyle. Seksi to było to kilka lat temu, teraz to zgodnie z zapowiedziami Elona ma być masowe auto.

Jaceq

Pionier e-mobilności
A u mnie... gdyby się Y podobał... to już bym go miał. Zona też kategorycznie nie.
Tak więc czekam... aby uzasadnić mocniej ten zakup :) Do tego czasu chcę przygotować domową infrastrukturę. Aby mieć 10MW na dom i z 5MW na jeżdzenie. Jak zimą będzie za darmo to będzie już większa motywacja.
Jeśli żona ma prawo jazdy, zabierz ją na jazdę próbną. Ja tak zrobiłem i od razu poszło zamówienie ;-)

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Jeśli żona ma prawo jazdy, zabierz ją na jazdę próbną. Ja tak zrobiłem i od razu poszło zamówienie ;-)
niestety przesiadka z każdego spalinowego na EV to jest już przepaść, więc nawet Leaf będzie wymiatał, więc jedyna rada to taka: "testować, testować , testować", wybór ma być świadomy. Gdybym patrzył tylko na zasięg i pojemność auta to bym TMY brał bo niema sobie równych, ale każdy ma inne życie i inne potrzeby. Wystrarczy że w pracy są małe miejsca postojowe i trzeba brać małe auto itp

Bronek

Pionier e-mobilności
Ludzie lubia najczęściej znane sobie rzeczy i dzialania
Piosenki, knajpy, żarce i marki...
Tesla ma nową nazwę, napęd i obsługę. Wiec wzbudza obawy, ponieważ nie potrafimy sie przyznać do słabości, to szukamy argumentów powszechnie rozumianych. I takim jest np kolor, wygląd. Nie jest to 100%,ale spora część.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ja testowo jeździłem chyba 4 razy, w tym 1 raz miałem auto na noc. Łącznie przed zakupem przejechałem około 1000 km. Zrobiłem jedną traskę 500 km (w dwie strony). Oprócz zajętego SC w Katowicach wszystko mi odpowiadało. Komfort, dynamika, wyciszenie, przestrzeń. Acha - włączające się wycieraczki bez przyczyny mnie irytowały :)

elektryk

Pionier e-mobilności
Ale co to za argument? Co ma znanie się do oceny wizualnej auta, jak ktoś się zna to może oceniać technologię ale wygląd jest ogólnie subiektywny ale są jakieś trendy, tzn czy po wizycie na zlocie multipli stwierdziłbyś że to najpiękniejsze auto ? Gdyby tesle były ogólnie uważane za piękne to by nic innego nie jeździło, a każdy inny EV który nie jest Teslą (a kosztuję podobnie lub więcej) to jest potwierdzenie tego faktu, bo jaki sens miałoby inny wybór skoro Tesla jest niezaprzeczalnie nalepszym EV a gdyby była jeszcze była ogólnie rzecz ujmując piękna to nic innego oprócz tesli nie powinno jeździć.. Ja nie mówie że jest brzydka, coś w sobie ma, ale mając wybór jednak ludzie wybierają gorsze EV i jeżdzą innymi autami, prawdziwe głosy to są wybory portfelem, a tesle się obecnie wybiera bo CCC i tyle. Seksi to było to kilka lat temu, teraz to zgodnie z zapowiedziami Elona ma być masowe auto.
Ludzie wybierają gorsze EV bo się słuchają ekspertów i mediów, którzy w zdecydowanej większości albo Teslę całkowicie pomijają w swoich rankingach i artykułach, albo starają się pokazać ją ze złej strony. Takich którzy zachowują się obiektywnie jest niewielu.

Do tego dochodzi fakt, że dla ludzi 80 km do salonu to daleko, wolą jechać do najbliższego oddalonego o 4 km.

Czas pokaże jaki samochód im będzie łatwiej sprzedać, ID.3 który będzie prawdopodobnie wycofany z produkcji w obecnej formie/platformie czy Teslę, która w międzyczasie będzie otwierać nowe salony i serwisy.