Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
ładowanie do 80%
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzysztofFly, post: 101009, member: 1062"] Podzielę się moimi ostatnimi przemyśleniami odnośnie ładowania, czy ładować do 80%, czy może jednak do 100% (pamiętając o jednak sporym górnym buforze Stellantisów). Prawie od zawsze ładowałem moje e-C4 do 80% (wykorzystując do tego sterowanie wtyczką z Home Assistant), do 100% ładowałem tylko wtedy kiedy wiedziałem, że szykuje się większy niż codzienny przebieg. W tym czasie deklarowany zasięg po naładowaniu do 100% spadł z około 346-354km przy nowym samochodzie do 304-308 przy przebiegu ponad 40kkm. No i teraz od kilkunastu dni ładuję go codziennie do 100%, no i co z tego wychodzi? Zwiększył się zasięg po doładowaniu do 100%, najczęściej 320-326km, ma to pokrycie w danych podawanych przez car Scanner Dane z 7 czerwca [ATTACH type="full"]11618[/ATTACH] Dane z dzisiaj [ATTACH type="full"]11619[/ATTACH] Zdecydowanie widać tutaj, że bateria jest doładowana o ponad 2kWh więcej. Wnioskuję więc, że bateria się pewnie lepiej zbalansowała, kwestia więc czy jest sens na siłę ładować ją do 80%, skoro nawet producent nie zapewnił odpowiedniego mechanizmu, czy wiedząc, że ma ona duży górny bufor, po prostu olać to i ładować zawsze do "pełna". Mój samochód ma na dzień dzisiejszy niecałe 45kkm. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
CITROEN
Citroen e-C4 Forum • Citroen eC4 / ë-C4
ładowanie do 80%