Lądowanie łazika Perseverance na Marsie [LIVE STREAM]. Transmisja na żywo dziś od 20.15, lądowanie o 21.55

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Transmisję z lądowania na Marsie będzie można obejrzeć na YouTube TUTAJ:

Początek nadawania zaplanowano na godzinę 20.15, natomiast samo lądowanie powinno mieć miejsce na kilka minut przed godziną 22. Perseverance powinien dotknąć powierzchni Marsa w kraterze Jezero, co w języku polskim oznacza "jezioro". Nazwa jest nieprzypadkowa, naukowcy wierzą, że teren ten był kiedyś zalany przez wodę i mógł stanowić deltę rzeki. Łazik będzie szukał tam śladów życia mikrobiologicznego i skamielin.

Oto fragment krateru Jezero z widocznymi pozostałościami wspomnianej delty:

Fragment krateru Jezero - NASA.jpg

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Patrzę na tych ludzi i zazdroszczę im niesamowicie, że robią takie kosmiczne rzeczy. :)

BigB00

Posiadacz elektryka
Ech. Super!
Nie dane mi było oglądać lądowania na księżycu na żywo, ale mam nadzieję, że kiedyś usłyszę słowa, które tu padły:
"...is alive on Mars" i nie będą się tyczyć łazika/robota :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Zarąbiście, tłok sie robi w sprawie tej planety.
PS Off
Mi się po transmisji z internetu na TV, przełączyło przypadkowo na Kidawę- Błońską , która niby jest wykształcona i mogła być nawet Prezydentem i jak Kopernik jest kobietą.
Mówiła w interesie innych kobiet ( akurat na to trafiłem), a nie zna terminologii dotyczacej własnego tyłka .
Mówi DETERMINACJA.... ciąży ( cofnąłem bo nie wierzyłem i to zapisałem) . Przejęzyczenie? Nie sądżę, to świadczy o pseudo zaangażowaniu.
Sorry za emocje ale taki zbieg okoliczności. Szczyt wiedzy i technologii w konfrontacji z ludzką niekompetencją i głupotą. A obie sprawy dotyczące ludzkości. I u nas mamy mieć elektryki?, Jak one się palą a prąd z wegla.