Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
NISSAN
Nissan Leaf Forum • Nissan Leaf II / e+ / Leaf I
Ładowanie LEAFa II - tylko z nadprodukcji PV
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="neqs, post: 162652, member: 3315"] Dzięki za konkretne skróty, przyda się w googlowaniu konkretnych rozwiązań :) 1,4kW mocy to żaden problem, tak jak pisałem moc PV to 20kWp, więc byle chmurka nie zasłoni jej tak żeby było mniej niż 1,4kW, oczywiście dochodzi kwestia zużycia prądu przez maszyny itd podczas pracy, ale tutaj chciałbym wykorzystywać bilansowanie godzinowe i co godzinę sprawdzać i tutaj [B]przykładowo[/B] od 12:00 do 12:30 sprawdzać ile jest nadprodukcji na plusie i potem np. od 12:30 do 13:00 uruchomić przekaźnikiem ładowarkę na pełną moc, tak aby wyzerować nadprodukcję w bilansie danej godziny, tak aby bilansowo wyjść na zero eksport do PGE, logicznie programowo jest to bez problemu do ogarnięcia z tego co czytałem. Niestety w moim przypadku bateria do PV mija się z celem - liczyłem to i jest to póki co ekonomicznie nieuzasadnione. Aby zobrazować moją sytuację to podrzucę wykres np. za wczorajszy dzień, gdzie zostało sporo produkcji która mogła by być wykorzystana u mnie przez autokonsumpcję na ładowanie elektryka. Oczywiście nie każdy dzień taki jest, nie raz jest tak, że sporo brakuje z PV, ale w te dni mógłbym sobie "przełączyć" i naładować się z sieci jeśli będę miał taką potrzebę, a na codzień chciałbym tylko uzupełniać baterię o kilkadziesiąt km zasięgu zwiększając sobie autokonsumpcję nie oddając (za półdarmo) prądu do PGE... [ATTACH type="full"]18466[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
NISSAN
Nissan Leaf Forum • Nissan Leaf II / e+ / Leaf I
Ładowanie LEAFa II - tylko z nadprodukcji PV