Ładowanie na Suc oraz ceny

xcszuv

Zadomawiam się
Cześć
Jak wygląda ladowanie na Suc i jakie są obecnie ceny ?.
Kartę mam dodaną do konta jednak limit mam bardzo mały celem bezpieczeństwa. Jak wygląda płatność za ładowanie Suc ? ( np. greenway nie sprawdza stanu limitu karty przy ładowaniu a pobiera opłatę dopiero na koniec.miesiaca)

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Ceny sprawdzisz tylko w aucie kręcą się około 2 zł.
Płatność z karty jest ściągana od razu po ładowaniu.
Limit masz chyba większy niż 500 zł :) jeśli tak, to spokojnie wystarczy.

xcszuv

Zadomawiam się
Ceny sprawdzisz tylko w aucie kręcą się około 2 zł.
Płatność z karty jest ściągana od razu po ładowaniu.
Limit masz chyba większy niż 500 zł :) jeśli tak, to spokojnie wystarczy.
Ja mam limit transakcji zmieniany płynnie od 0 co 10 zł. Ustawiam go tylko do płatności w aplikacji mobilnej. Dodatkowo piersza płatność jest zawsze autoryzowana kodem sms( w tym przypadku była to opłata wstępna za samochód) więc przy kolejnych płatnościach schodzi już z automatu pod warunkiem , że pozwala na to limit.
Czyli rozumiem, że przed rozpoczęciem ładowania muszę zmienić limit karty na wyższy niż planowane ładowanie stąd pytanie o cenę .

Michal

Pionier e-mobilności
Za mało chyba masz na głowie :D

xcszuv

Zadomawiam się
Za mało chyba masz na głowie :D
profilaktyka ! już raz miałem z tym problem wyciekły dane portalu transakcyjnego. A limit płatności internetowych jest całkowicie oddzielny. więc nie ma z tym problemu

STMS

Posiadacz elektryka
profilaktyka ! już raz miałem z tym problem wyciekły dane portalu transakcyjnego. A limit płatności internetowych jest całkowicie oddzielny. więc nie ma z tym problemu
serio - wyciekły dane i pobrali Ci kasę ??? ... zagraj w totka bo chyba jesteś jedyny, któremu coś pobrali i nie oddali

jak się nie szanuje swojego czasu to jest zabawa co 10 zł :ROFLMAO:

• Like
Reactions: Wjk

Michal

Pionier e-mobilności
Dosłownie w tym tygodniu musiałem zablokować kartę, bo gdzieś wyciekła, ale jedyne co zrobiłem, to nie pozwoliłem na pobranie płatności w aplikacji bankowej kiedy przyszła prośba o potwierdzenie :p
Limit mam chyba na jakieś 2000 zł (nie wiem nawet), a płatność próbowali pobrać z Amazon na jakieś 250 zł.

STMS

Posiadacz elektryka
Dosłownie w tym tygodniu musiałem zablokować kartę, bo gdzieś wyciekła, ale jedyne co zrobiłem, to nie pozwoliłem na pobranie płatności w aplikacji bankowej kiedy przyszła prośba o potwierdzenie :p
Limit mam chyba na jakieś 2000 zł (nie wiem nawet), a płatność próbowali pobrać z Amazon na jakieś 250 zł.
używam kart od 25 lat i nawet składałem ze 2 razy reklamację - wszystko oddali

moje dzieci od 13 roku używają kart [od tego wieku można założyć konto bankowe dziecka] i żadnemu nic nie ukradli a teraz mają 20 i 16 lat

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Ja polecam revolut, tworzysz tyle kart ile potrzebujesz, w twoim przypadku tworzysz nową wirtualną kartę, dodajesz do wszystkich apek do ładowania i ustawiasz sobie limit.

xcszuv

Zadomawiam się
nie pobrali bo miałem limit :) Potwierdzenie w aplikacji przychodzi raz a że dokonywalem zakupów w portalu to nie wiem jakby to bylo .
Mam sporo suskrypcji np Zfwift a że sezon zimowy skończony to nie muszę pilnować terminów mam limit tylko trzy próby i suskrupcja wygasa . i tyle w temacie . nigdy nie lubiłem podawać numeru karty i autoryzowana transakcji kodem ccv :)

ps. a w totolotka trafiłem 5 :) więc to działa w dwie strony :) szybciej zmieć limit w 30 sek

xcszuv

Zadomawiam się
używam kart od 25 lat i nawet składałem ze 2 razy reklamację - wszystko oddali

moje dzieci od 13 roku używają kart [od tego wieku można założyć konto bankowe dziecka] i żadnemu nic nie ukradli a teraz mają 20 i 16 lat
Też mi nigdy nic nie zginęło poza tym jednym incydentem lecz niechętnie podaje numery karty w internecie.
moje dzieciaki mają konta w IPKO dla młodych i karty od 10 roku życia . Chociaż wygoda kosztuje. Profil klienta przy płatnościach jak na widelcu... 😞

daniel

Pionier e-mobilności
Cześć
Jak wygląda ladowanie na Suc i jakie są obecnie ceny ?.
Kartę mam dodaną do konta jednak limit mam bardzo mały celem bezpieczeństwa. Jak wygląda płatność za ładowanie Suc ? ( np. greenway nie sprawdza stanu limitu karty przy ładowaniu a pobiera opłatę dopiero na koniec.miesiaca)
Hmmm... coś mi się kojarzy, że raz się naładowałem i płatność z jakiegoś powodu nie przeszła. Potem dostałem w aplikacji komunikat, że nie mogę korzystać z Superchargerów dopóki nie zapłacę "długu". Chyba ważność karty akurat się skończyła. To było prawie na samym początku jak jeszcze jeździłem testować różne sieci ładowania, więc nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało, ale po wpisaniu nowego numeru karty chyba w aplikacji kliknąłem, żeby ponownie spróbowało ściągnąć kasę i było dobrze.

STMS

Posiadacz elektryka
Też mi nigdy nic nie zginęło poza tym jednym incydentem lecz niechętnie podaje numery karty w internecie.
moje dzieciaki mają konta w IPKO dla młodych i karty od 10 roku życia . Chociaż wygoda kosztuje. Profil klienta przy płatnościach jak na widelcu... 😞
jaki profil klienta jak nie masz powiązania pomiędzy koszykiem zakupowym a płatnością ?

co Ci da informacja, że coś kupiłem np. w empiku skoro sprzedają mydło i powidło - wiadomo tylko jakim budżetem dysponuję ale to i tak wiedzą banki

jak podasz kartę w sklepie jakimkolwiek to on nie może tam bez śladu sprawdzić nawet twego salda - musi wykonać próbę autoryzacji

poza tym banki nie mogą ot tak wykorzystać twojej historii kartowej bo za dużo mają do stracenia

xcszuv

Zadomawiam się
jaki profil klienta jak nie masz powiązania pomiędzy koszykiem zakupowym a płatnością ?

co Ci da informacja, że coś kupiłem np. w empiku skoro sprzedają mydło i powidło - wiadomo tylko jakim budżetem dysponuję ale to i tak wiedzą banki

jak podasz kartę w sklepie jakimkolwiek to on nie może tam bez śladu sprawdzić nawet twego salda - musi wykonać próbę autoryzacji

poza tym banki nie mogą ot tak wykorzystać twojej historii kartowej bo za dużo
Sama informacja gdzie płacisz już Cie profiluje. ale to juz inny wątek nie na yym forum.

elektryk

Pionier e-mobilności
Ja polecam revolut, tworzysz tyle kart ile potrzebujesz, w twoim przypadku tworzysz nową wirtualną kartę, dodajesz do wszystkich apek do ładowania i ustawiasz sobie limit.
Dokładnie z tego korzystam - ale mam kredytówkę w Revolut i do kredytówki można wyklikać darmową wirtualną kredytówkę (która nadal ma 30-60 dni bezpłatnego kredytu) i na niej możesz ustawić własny limit np. 500 zł lub dowolną inną kwotę. Super rozwiązanie, jak mi ktoś tą kredytówkę skompromituje to od razu mogę wyklikać kolejną, a tą zablokować lub usunąć.

masterolo

Nowy na Forum
Podróżuje ktoś może A2 pomiędzy Warszawą i powiedzmy Poznaniem? Lepiej jest zjechać na ładowanie na Lućmierz, czy Ionity, na MOPie tym z Shellem? Jak tak patrzyłem na dojazd to z 10min trzeba nadłożyć. Można coś zjeść w Lućmierzu (sobota przedpołudniem)?

Bronek

Pionier e-mobilności
Lucimierz świetna miła obsługa i moim zdaniem dobre żarcie. Zwierzaki mile widziane w knajpie. Kible czyste i obecnie bez oporu na korzystanie nawet bez komsumpcji

ELuk

Pionier e-mobilności
Potwierdzam zdanie @Bronek, ale w sumie to z 20 minut na dojazd i powrót, wiec jak Ktoś i tak planuje przerwę to Ok, jak szybki przelot to gorzej.

Michal

Pionier e-mobilności
Może dodajmy jeszcze, że w Lućmierzu praktycznie zawsze dostępne bardzo szybkie ładowanie, bo 250 kW i widzisz na co się piszesz zjeżdżając, bo auto pokazuje Ci ilość wolnych kabli. Na Ionity z tego co ludzie piszą dość często na 2 dostępne jeden nie działa, a drugi dopiero za 3 razem staruje.
Ponadto nie wiem czy wyciągniesz max szybkość ładowania, bo auto nie przygotuje baterii i ich ładowarki są przygotowane pod architekturę 800V, a tesla ma 400V. Finalnie obstawiam, że na ładowaniu stracisz jakieś 5-10 minut i wyjdzie na to samo.