Ładowanie w trasie/mapy/aplikacje

lookash_c

Pionier e-mobilności
Może niedługo w ogóle nie trzeba sie bedzie przejmować planowaniem podróżowania bo do 2028r ma być w EU 2,6 mln ładowarek przy głównych trasach w Europie z gęstością co 60 km. Obecnie mamy w EU 300 tys ładowarek w tym 60 tys w Niemczech a niespełna 5.000 w Polsce. Pytanie jak wiele z nich przybędzie u nas …
Greenway tako rzecze:
"Wraz z IONITY stanęliśmy na czele EXPAND-E - projektu, którego celem jest intensywna rozbudowa europejskiej sieci ładowania dla pojazdów elektrycznych.
🚗
🔋
W ramach utworzonego konsorcjum otrzymamy od Komisji Europejskiej prawie 70 milionów euro na budowę 2 tys. nowych stacji szybkiego ładowania (150-350 kW) w całej Unii Europejskiej, z czego około 260 punktów ładowania pojawi się w Polsce.
🌍
"

nabrU

Moderator
Obecnie mamy w EU 300 tys ładowarek w tym 60 tys w Niemczech a niespełna 5.000 w Polsce. Pytanie jak wiele z nich przybędzie u nas …

Coś kolega bardzo optymistyczny jest z tymi cyferkami w PL. Tutaj twierdzą, że w PL na koniec sierpnia 2022 było 2427 ładowarek (inne portale podają podobne liczby):

stacja-lad-8-22.png

Szczególnie liczba ładowarek DC jest mizerna, bo to na nich opiera się jakakolwiek jazda dalej niż 'wokół komina'.

Greenway tako rzecze:
"Wraz z IONITY stanęliśmy na czele EXPAND-E - projektu, którego celem jest intensywna rozbudowa europejskiej sieci ładowania dla pojazdów elektrycznych.
🚗
🔋
W ramach utworzonego konsorcjum otrzymamy od Komisji Europejskiej prawie 70 milionów euro na budowę 2 tys. nowych stacji szybkiego ładowania (150-350 kW) w całej Unii Europejskiej, z czego około 260 punktów ładowania pojawi się w Polsce.
🌍
"

I to brzmi bardziej realnie choć Greenway nie podał okresu czasu w jakim ma te ładowarki uruchomić.

PortoBis

Zadomawiam się
Czy do ABRP (lub do Tesli) można wpisać "Swoje" ładowarki? tak aby planował trasę z uwzględnieniem Tych ładowarek?
Mam parę punktów "u rodziny" gdzie mogę "gratis" doładować samochód jadąc po trasie.

Michal

Moderator
Czy do ABRP (lub do Tesli) można wpisać "Swoje" ładowarki? tak aby planował trasę z uwzględnieniem Tych ładowarek?
Mam parę punktów "u rodziny" gdzie mogę "gratis" doładować samochód jadąc po trasie.
Tak można. Wpisujesz adres docelowy i w jego ustawieniach możesz podać ile tam się naładujesz.