Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Ładowanie w trasie/mapy/aplikacje
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bronek, post: 37703, member: 6"] Wg wielu ... najmniejsze straty daje ładowanie maksymalną mocą ładowarki samochodu. Im mniej Amper tym więcej idzie w powietrze. Są też teksty ( dotyczy Tesli ale raczj starszych) że okolice 9 kW z trzech faz generuje najmniejsza utratę. Po trzech prawie latach użytkowania Leafa z jednej i Tesli z dwóch , zawsze ładuję na maksa czyli ile ich ładowarki sa w stanie dać . Leaf 1F 32A ; Tesla m3 3 F =16A. Przez lata ( od 2018r) obserwuję też jak sie zmienia podejście do procentów . Wg pewnych obliczeń: 10 do 90% daje w sumie najdłuższe zasięgi auta w całym jego życiu Potem mamy osławione 20-80% No i ostatnio trzymanie w okolicach 50-60% Dochodzi 100% LpT itd. Trzeci pogląd , chyba wygłoszony nawet przez Muska , to aby podpinać kiedy się tylko da . [I]Generalnie to jak z ICE przez pierwszy rok ( raczej pół) posiadania wypaśnej fury , przejmowałem się wszystkim . itd .[/I] OBECNIE : [U]ładuję prądami maksymalnymi AC[/U], tylko przed dalszą jazdą walę do okolic 100% . Raczej ładuje do 80- 85% ale nie od 20stu%, a zaczynam jak mi spadnie poziom do m/w 40-50% . Zresztą raczej od 13.00 jak trafię do domu o tej porze to podpinam prawie zawsze . Tani prąd i słońce świeci. Kompletnie tego nie przezywam . Trzy lata~m/w, oba auta są sprawne a ubytek jak jest, to nawet nie wiem jaki . Leaf robi 200-240km . Tesla ma ( pokazuje)ok 480km i tak chyba miała ?? Walic to . [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Ładowanie w trasie/mapy/aplikacje