Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Ładowanie z fotowoltaiki - zrób to sam
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="to_masz, post: 173172, member: 2343"] Inspiracją do podzielenia się rozwiązaniem jest wątek o całkiem fajnym kompleksowym rozwiązaniu: [URL]https://forum.elektrowoz.pl/threads/ladowanie-z-fotowoltaiki.7033/[/URL]. Dodatkową motywacją był post [USER=919]@nabrU[/USER] w tym wątku ([URL]https://forum.elektrowoz.pl/threads/ladowanie-z-fotowoltaiki.7033/page-3#post-173103[/URL]), który zwraca uwagę na istotne wyzwania. Dlatego dzielę się jak to u mnie działa. Założenia ogólne: [LIST] [*]PV wielkości > 3,5kWp - żeby mogło dać więcej niż zapotrzebowanie domu i najniższe ładowanie (5A * 230V * 3 fazy = 3450W lub 13A * 230V * 1 faza = 2990W - nie wiem czy cegła może dawać mniej i czy gra jest warta świeczki wtedy 🤔) [*]automatyzacja zrobiona w HomeAssistant [*]zintegrowany falownik lub licznik dający informację o produkcji PV i konsumpcji domu (albo w przypadku instalacji bez magazynu energii po prostu o eksporcie do sieci) 👉 u mnie falownik GoodWe raportuje to wszystko [*]zintegrowany Wallbox lub samochód udostępniający informację o mocy ładowania i pozwalający na sterowanie tą mocą 👉 u mnie integracja Tesla Wall Connector do odczytu i Tessie do ustawienia natężenia ładowania [/LIST] [SIZE=5][B]#1 Nadprodukcja[/B][/SIZE] Wyliczam sobie nadprodukcję PV takim helperem ([B]Settings > Devices & Services > Helpers > Create helper > Template > Template a sensor[/B]). [CODE]{% set pv_power = states('sensor.pv_power') | float(0) %} {% set house_consumption = states('sensor.house_consumption') | float(0) %} {# air conditioning power #} {#% set ac_power = states('sensor.shelly_em3_channel_a_power') | float(0) %#} {% set ac_power = 0 %} {# charger power #} {% set current_a = states('sensor.tesla_wall_connector_phase_a_current') | float(0) %} {% set current_b = states('sensor.tesla_wall_connector_phase_b_current') | float(0) %} {% set current_c = states('sensor.tesla_wall_connector_phase_c_current') | float(0) %} {% set voltage_a = states('sensor.tesla_wall_connector_napiecie_fazy_a') | float(0) %} {% set voltage_b = states('sensor.tesla_wall_connector_napiecie_fazy_b') | float(0) %} {% set voltage_c = states('sensor.tesla_wall_connector_napiecie_fazy_c') | float(0) %} {% set power_a = voltage_a * current_a %} {% set power_b = voltage_b * current_b %} {% set power_c = voltage_c * current_c %} {% set charger_power = (power_a + power_b + power_c) | round(2) %} {% set deferrable_consumption = ac_power + charger_power %} {% set net_consumption = house_consumption - deferrable_consumption %} {% set pv_excess = pv_power - net_consumption %} {{ [pv_excess, 0] | max | int }}[/CODE] Wygląda to tak w dzień z lekkim zachmurzeniem - jest to energia, którą można rozporządzać (sprzedać, naładować magazyn energii, zużyć na chłodzenie klimą ALBO naładować samochód). Z powyższego szablonu można zobaczyć, że eksperymentowałem też z klimą, ale niestety nie miałem czasu tego dopracować (tak naprawdę bardzo opóźniona była reakcja sprężarki na zmianę parametrów którymi mogłem sterować - czyli w zasadzie na prędkość wentylatora w zakresie wyłączony-1-2-3). [ATTACH type="full" width="369px"]19790[/ATTACH] [B][SIZE=5]#2 Sterowanie[/SIZE][/B] [LIST] [*][SIZE=4]automatyzacja odpalana jest co 30 sekund[/SIZE] [*][SIZE=4]automatyzacja działa tylko jeśli [LIST] [*][SIZE=4]samochód jest podłączony[/SIZE] [*][SIZE=4]ładowanie nie jest ustawione na 16A (taki myk, żeby można było w apce ustawić 16A i wiadomo, że samochód po prostu się naładuje tak szybko jak to możliwe)[/SIZE] [*][SIZE=4]encja z nadprodukcją się zmieniła[/SIZE] [/LIST][/SIZE] [/LIST] [ATTACH type="full" width="376px"]19779[/ATTACH] Cała automatyzacja [CODE]alias: Adjust Car Charger Power Based on PV Excess description: "" trigger: - platform: time_pattern seconds: /30 condition: - alias: Charger Not Disconnected condition: template value_template: "{{ states('sensor.charging') != 'disconnected' }}" - alias: Charge Current Not 16A condition: template value_template: "{{ states('number.charge_current') | int != 16 }}" - alias: Only Run if PV Excess Changed condition: template value_template: > {% set last_excess = states('sensor.pv_energy_excess') %} {% set previous_excess = state_attr('automation.adjust_car_charger_power_based_on_pv_excess', 'last_excess') %} {% if previous_excess %} {{ last_excess != previous_excess }} {% else %} true {% endif %} action: - variables: voltage_a: "{{ states('sensor.on_grid_l1_voltage') | float }}" voltage_b: "{{ states('sensor.on_grid_l2_voltage') | float }}" voltage_c: "{{ states('sensor.on_grid_l3_voltage') | float }}" average_voltage: "{{ (voltage_a + voltage_b + voltage_c) / 3 }}" excess_power: "{{ states('sensor.pv_energy_excess') | float }}" calculated_current: "{{ (excess_power / (average_voltage * 3)) | int }}" - alias: Determine Action Based on Calculated Current choose: - alias: If Calculated Current Greater Than or Equal to 5A conditions: - condition: template value_template: "{{ calculated_current >= 5 }}" sequence: - alias: Set Charging Current service: number.set_value target: entity_id: number.charge_current data: value: "{{ [calculated_current, 16] | min }}" - alias: Ensure Charger is On service: switch.turn_on target: entity_id: switch.charge data: {} mode: single [/CODE] Wcześniej miałem też wyłączanie ładowania jeśli prąd ładowania <5A. No, ale każda chmura wyłączała ładowanie, a np. po minucie się włączało - więc szybko z tego zrezygnowałem. Teraz w sumie akceptuję, że magazyn energii odda trochę energii przy okazji chmur. Ale myślę, że jakoś uśrednię/wygładzę wartość nadprodukcji, bo teraz tak to wygląda: [ATTACH type="full" width="691px"]19791[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Ładowanie z fotowoltaiki - zrób to sam