Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Ładowanie z fotowoltaiki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zibizz1, post: 173594, member: 1241"] Zupełnie inna stratega jest zimą i latem. Zimą nie ma słońca i ładuje pełną moca w nocy. Nawet opłaca się pozwolić auto zamrozić się przez wieczór i potem wystartowac ładownaie w tańszym czasie, ładuje raz na ~3 dni i używam całego zakresu 80-20%. W lato podłaczam często a szczególnie wiosną i jesienią, nawet jak nie mam słońca mam mniej niz 70% to podłaczam i coś skapnie. W zeszłym roku cieszyłem się ładowaniem ze słońca przez pół roku aż zrozumiałem że to mi się zupełnie nie opłaca gdy sie dokupuje sporo energii z sieci na starych zasadach, wiec druga połówkę ładowałem w taniej taryfie. W tym roku zwiększyłem moc PV do 22kWp wiec nawet jak jest mocno pochmurno ale jasno to jest 1-2kW, rzeczywiście stycznik puka, ale tam są zabezpiecenia żeby nie robił tego zbyt często. Dodatkowo dzieki temu że mamy bilansowanie godzinowe to nie musi to być tak idealnie bo to co w jednym kwadransie wyślmy a w drugim odbierzemy wychodzi na zero. Zależy co tam jeszcze innego masz. Dziś akurat nie było ani jednej chmurki a ja miałem prawie pusta baterię więc ładowało się pełna mocą, żeby komfortowo od marca do pazdziernika ładowac się ze slońca to ~20kWp musi być, jak sie trafią z 3 dni pod rząd pochmurne to spada poziom do minimum, no i jak sie jeździ gdzieś to wtedy sie nie ładuje [ATTACH type="full" alt="1723570001804.png"]19843[/ATTACH] [ATTACH type="full" alt="1723569861742.png"]19842[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Ładowanie z fotowoltaiki