Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Ładowanie z fotowoltaiki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="PVuser, post: 175543, member: 4057"] Witam Kolegów i Koleżanki! Jestem nowy - dziś założone konto więc z góry przepraszam za wszystkie wtopy debiutanta! Proszę o pomoc ! Mam instalację PV (położenie wschód-zachód) o mocy 21,6kWp (spory dom ~300m, PC o mocy 15kW). Jestem po pierwszym rozliczeniu cyklu prosumenta - niestety oddałem do sieci 11,5MWh energii...autokonsumpcja "tylko" 4MWh przez ten rok (rodzina 4 osobowa, z rzeczy dołożonych cała kuchnia w prądzie i pompa ciepła do grzania wody basenowej żeby wydłużyć okres pływania od wiosny do jesieni wczesnej - basen rozkładany zewnętrzny na ogrodzie).Mamy też od kilku miesięcy hybrydę GLC 300de (diesel+plug-in) - tam jest bateria 31,4kWh i użytkownik auta potrafi codziennie dojeżdżając do pracy i powrót + rozwożenie dzieciaków na zajęcia i odbiór i zakupy baterię codziennie wydoić do 0% ze 100%. Zamówiłem magazyn energii Victrona 10kW - będę go miał założonego w ciągu 2 tygodni. I oczywiście pomyślałem o łądowarce do łądowania naszej plug-iny - dotychczas z gniazdka (sic! wiem!) - czas łądowania 20 godzin do 100% więc jak po pracy 13-14 żona przyjechała i podłączała to latem 5-6 godzin z PV ale później całą noc z sieci więc nabijanie kosztów i kieszeni elektro państwowym "złodziejom". Ja rozliczam się z PV na zasadzie miesięcznego rozliczenia wyprodukował-pobrał. Falownik mam Huawei SUN2000-15KTL-M2. Jaką ładowarkę byś mi doradzał w tej sytuacji? Od razu mówię że szukam takiej 22kW - łądowanie 3f. Proponowali mi taką w MB ich "oryginalną" za 5500 ale równie dobrze mógłbym Bessena który robi dla AUDI mieć za ~2000PLN z Allegro. Na moje laickie oko najlepiej byłoby mieć taką która ładuje z samych PV + ewentualnie coś doładuje z magazynu jeśli zostanie i wtedy z grida czyli możliwość ustawienia. Patrzyłem na Green Cella Wallboxa (HABU też ale chyba w aplikacji nie ma za dużo możliwości smart chargingu czy ustawień mocy łądowania od której ma zacząć jechać z PV?), Huawei też ma swoją ładowarkę ale nie mogę znaleźć testów. Fronius WattPilot na filmikach na YT wydaje się być zajebisty ale nie wiem czy współpracuje z moim inwerterem - wiem że musiałbym mieć do niego SmartMetera ale to nie problem dokupić - nie będę oszczędzał teraz 500 czy 1000PLN żeby za parę miesięcy jęczeć że mogłem coś jeszcze tam wrzucić a teraz to .... Goście od magazynu proponowali mi EVSE Victrona ale w teście na YT facet mówiąc delikatnie ją zjechał że w sumie wielka lipa. To jak? Pomożecie? z góry dziękuję ! [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
WALLBOKSY, przewody, EVSE, ładowanie w domu
Wallboxy, przewody, słupki ładowania
Ładowanie z fotowoltaiki