Ładowarka w pensjonacie a UDT

slaveq

Pionier e-mobilności
Ostatnio pomagam znajomym, którzy mają własny pensjonat i chcą zainstalować słupek green cell do 22kw tylko dla gości pensjonatu. Wszystko ok ale naszły mnie wątpliwości. Słupek będzie z NFC na kartę dostępny tylko dla właścicieli i gości (możliwe że za opłatą) na terenie prywatnym. Czy takie coś trzeba zgłaszać do UDT?

slaveq

Pionier e-mobilności
Chyba tutaj:
UDT przeciął kolejną rurkę z kasą, która będzie kapać do ich kubeczka.
Wczoraj to znalazłem ale nic z tego nie rozumiem :). Napisane to jest tak żeby zwykły człowiek się nie połapał.

umcus

Pionier e-mobilności
Tzn, że raczej podpadniesz pod UDT, chyba że zmieniła się ostatnio narracja (oprogramowanie doświadczenia usług ładowania) - ostatnio interesowałem się tym tematem ponad półtora roku temu. Zadzwoń do nich i spytaj.

zlp

Pionier e-mobilności
Gniazdko 16kW nie podlega UDT. Można mieć ich multum.
A ładowarka i pstryczek włączający gniazdko mogą być w recepcji. Niestety nie jest to bezobsługowe.

slaveq

Pionier e-mobilności
Zadzwoniłem i przedstawiłem temat. Mają dać odpowiedź do dwóch dni. Jeśli jest tak, że mały pensjonat chce sobie postawić słupek już musi robić zgłoszenia to trochę słabo. Gdzieś mi się przewinęło, że ładowarka nie może być stale związana z budynkiem :). Co jak zrobisz słupek na gnieździe przecież też tak można. Bez sensu to wszystko u nas.

szczur333

Zadomawiam się
Mogą zrobić ładowarkę i kasować za postój na parkingu- procedury z UDT Mogą zniechecić każdego.
tylko czy hotel/pensjonat chce poprostu skusic elektromobilnych do odwiedzin czy poprostu pochwalic sie w broszurze ze EV READY?

jak bylem moto nad morzem to wszedzie ceny 20-30 lub nawwet wieksze za godzine - mi za godzine wejdzie 3kWh - wiec 8-10zł płacic za kwh to słabo

finalnie naladowalem gdzies w NIE EV READY ze zwyklego gniazdka ustawiajac moc 900-1200W i mialem 95% rano - a wlascicel nawet nie chciał kasy za to