Ładowarka z funkcją przełączania faz 3 -> 1

bumar2000

Nowy na Forum
Cześć, czy znacie jakieś dostępne do kupienia z Polski ładowarki ev z funkcją przełączania faz tj., z 1 fazy na 3 fazy i odwrotnie w zależności od warunku np. nadprodukcja z pv. W skrócie chodzi o to że kiedy moc exportowana pv jest mniejsza niż 3,6kw to przełączyć na 1 fazę bo inaczej prąd ładowania będzie na tyle niski ze zatrzyma ładowarkę. Wiem że jest kilka firm głównie amerykańskich, które to obsługują ale nie ma jak tego u nas kupić. Są też europejskie konstrukcje jak np. Fronius Wattpilot ale wymagają do pracy falownika lub innych elementów z ich ekosystemu. Zależy mi aby znaleźć ładowarkę która zintegruje się z Home Assistantem i będzie możliwość przełączania zdalnie faz w zależności od exportu prądu z pv.

Olecki

Pionier e-mobilności
Dopóki nie sklei styczników w OBC (jak kiedyś bywało np. w ZOE) to będzie ok, jeśli sklei to parę złotych będzie do wydania na nowe OBC.

nabrU

Moderator

bumar2000

Nowy na Forum
Będzie, że znowu lobbuję :p:

Spoko opcja ale:
- Współpraca z instalacją PV* (*w połączeniu z dodatkowym kontrolerem Go-e)

Wymaga ich sprzętu a idealnie było by bez - sterowanie z HA na podstawie logiki która sam napiszę

nabrU

Moderator
Wymaga ich sprzętu a idealnie było by bez - sterowanie z HA na podstawie logiki która sam napiszę

A to nie wystarczy (opis ze strony producenta):

• OCPP 1.6

• Documented public API interfaces: HTTP, MQTT, Modbus TCP

bumar2000

Nowy na Forum
Jak teraz na to patrzę to ten go-e wygląda identycznie jak Fronius Wattpilot:

1742581196284.png
Dobra to raczej to samo:

danielc

Zadomawiam się
Jak teraz na to patrzę to ten go-e wygląda identycznie jak Fronius Wattpilot:

View attachment 26117
Dobra to raczej to samo:
Zgadza się. Nawet część serwisów wattpilota (historia ladowń) idzie wprost z serwerów go-e

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja mam Huawei FusionCharge i tak działa, że przełącza pomiędzy 1 i 3 fazami. Do tego potrzeba licznika energii też od Huawei. Nie wiem czy działa z HA bo mam cały komplet od Huawei.