Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Leasing
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="xhonet, post: 52292, member: 1090"] Przeszukałem dość mocno rynek pod kątem ofert leasingu i wyszło dość zaskakująco. Ogólnie moje założenia leasingu są następujące: [LIST] [*][I][I]Wpłata własną 10% ([I]i tak jestem na ryczałcie więc nie rozliczę w kosztach wyższej wpłaty - bez wpłaty koszt leasingu szybuje drastycznie w górę[/I])[/I][/I] [*][I][I]Długość 36-48 msc[/I][/I] [*][I][I]Wykup 20%[/I][/I] [/LIST] Zweryfikowałem oferty: [LIST] [*][I][I]Santander (Leasing i Multirent)[/I][/I] [*][I][I]mLeasing[/I][/I] [*][I][I]Alior Leasing[/I][/I] [*][I][I]EFL[/I][/I] [*][I][I]ING Lease[/I][/I] [*][I][I]PKO Leasing[/I][/I] [/LIST] Ofery od najgorszej do najlepszej to: Alior Leasing >> EFL >> mLeasing >> PKO Leasing >> Santander Leasing >> ING Lease >> Santander Multirent (Tesla). Poprzednie dwa samochody miałem w mLeasing i chwaliłem sobie współpracę, ale procentowo wyszło, że muszę dołożyć 9% do najlepszej oferty + mają drogie ubezpieczenie własne. Zaskoczyła mnie oferta ING. Poniżej porównanie z Santander Multirent: [LIST] [*][B][B]Santander Multirent warunki 48 msc (Wibor 1M 6,82% w dniu kalkulacji):[/B][/B] [/LIST] Oprocentowanie: 117,03% Wpłata: 32 999,00 Rata: 6 166,93 (z GAP: 6 435,21) GAP: 268,28 Wykup: 65 998,00 Ukryta opłata za prowadzenie konta: 5 zł /msc Zaproponowane ubezpieczenie: PZU 10 054,00 Uwzględniając ubezpiecznie rocznie daje nam to: [B][COLOR=rgb(65, 168, 95)]87336,52 /kwoty brutto[/COLOR][/B] [LIST] [*][B][B]ING Lease warunki 47 msc (Wibor 1M 6,82% w dniu kalkulacji):[/B][/B] [/LIST] Oprocentowanie: 120,46% Wpłata: 32 999,00 Rata: 6 351,54 (z GAP: 6518,99) GAP: 167,45 Wykup: 65 998,00 Zaproponowane ubezpieczenie: PZU 8 103,00 oraz ErgoHestia: 7 831,00 Uwzględniając ubezpieczyciela identycznego jak w Santanderze czyli PZU, rocznie daje nam to: [COLOR=rgb(65, 168, 95)][B]86330,88 [B][COLOR=rgb(65, 168, 95)]/kwoty brutto[/COLOR][/B][/B][/COLOR] Warto wziąć pod uwagę, że z ubezpieczenia nie odlicza się VAT'u, więc pomimo trochę wyższej raty możemy więcej odliczyć. Dostajemy różnicę ponad 1000zł rocznie na korzyść ING - niby dużo, niby nie dużo - zawsze zamiast wydać to na leasing można kupić np. Wallbox i jakieś drobne akcesoria:) Zapewne przy większej wpłacie własnej, czy krótszym okresie leasing będzie tańszy, ale w moim przypadku lepiej mieć te pieniądze w obiegu niż zamrozić 40% w samochodzie. Można też szukać ubezpieczyciela na własną rękę itp. Trzeba mieć na to czas:) Dowiedziałem się, że bez problemu działają z Teslą i po podpisaniu umowy proszą ich o wygenerowanie faktury - całość da się zamknąć w 3 dni. Kontakt bardzo dobry z dedykowanym doradcą. Opinie w sieci dużo lepsze niż Santander. Minusem dla niektórych osób mogą być wyższe kryteria przyznania leasingu - dość mocno weryfikują zdolność - co dla mnie jest na plus. Lepiej dać mniej niż każdemu i później ścigać za długi. Reasumując najtańsza oferta nie zawsze musi wyjść najtaniej po zsumowaniu wszystkich kosztów. Tak samo jak tabela dodatkowych kosztów w ING wygląda sensowniej. Mam nadzieje, że komuś pomogłem:) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Leasing