Lexus RZ 450e: steer by wire

p0li

Pionier e-mobilności
i ta klepiaca komorka w kazdym zakrecie....... :cautious:

...ale poza tym - fajny material

Michal

Moderator
Fajny filmik i "stear by wire" to moim zdaniem świetny pomysł, tak samo jak progresywna kierownica.

Dodam tylko moje przemyślenia:
O kierownicy typu "yoke" w Tesli było sranie, że to beznadzieja i bezsens... ale jak Lexus to robi, to jest ok...
Tak samo pomysł Tesli, żeby zrobić "stear by wire" - no tragedia motoryzacji normalnie... Jak to?! Ale jak Lexus, to jednak spoko. :p

nnnnn

Pionier e-mobilności
Fajny filmik i "stear by wire" to moim zdaniem świetny pomysł, tak samo jak progresywna kierownica.

Dodam tylko moje przemyślenia:
O kierownicy typu "yoke" w Tesli było sranie, że to beznadzieja i bezsens... ale jak Lexus to robi, to jest ok...
Tak samo pomysł Tesli, żeby zrobić "stear by wire" - no tragedia motoryzacji normalnie... Jak to?! Ale jak Lexus, to jednak spoko. :p
Zawsze kogoś kto wymyśla coś nowego hejtują, a jak ktoś już kopiuje pomysł to wszyscy chwalą. Wiadro pomyj na zmiany utartych schematów to chyba zawsze się wylewało.
W sterowaniach "by wire" zawsze mam obawę o jakieś błędy oprogramowaniu, braki w zabezpieczeniu itd. Zdaje sobie sprawę, że za 5 lat będzie to standardem ale na razie w samochodach z kolumną kierownicza czuje się pewniej. Tylko tyle trzeba się nakręcić:D

Michal

Moderator
Dodam tylko, że od ładnych kilkunastu lat pedał przyśpieszenia działa na zasadzie właśnie "stear by wire" i większość pewnie nawet o tym nie wie, w problemy się nie zdarzają...
Strach przed zmianą ;)

solik

Pionier e-mobilności
Infiniti nie ma bezposredniego polaczenia kierownicy z kolami od paru lat :)

p0li

Pionier e-mobilności
Bo w Tesli, z ponad dwoma obrotami lock-to-lock, yoke to joke.
tesla zrobiła to tak samo jak osiedlowi tunerzy w latach 80/90 po obejrzeniu Knight Rider-a - ciach i jedziemy :)
lexus zrobił to dobrze

solik

Pionier e-mobilności
Ja bym naszego rynku nie bral jako cos powaznego dla japonskiej marki premium :)