BigB00
Posiadacz elektryka
LG Energy Solution chce produkować ogniwa 4680 do pojazdów Tesli w 2023 roku i rozważa potencjalne zakłady produkcyjne w Stanach Zjednoczonych i Europie - dwie osoby, znające sprawę poinformowały Reuters. Tesla nie zgodziła się jeszcze na umowę, która rozszerzyłaby rolę LG w łańcuchu dostaw poza Chiny, podało jedno ze źródeł. Koreański dostawca, jednostka LG Chem, wykonał próbki do tzw. wielkoformatowych cylindrycznych ogniw 4680 - poinformowały źródła, które poprosiły o anonimowość. „LG planuje wyprodukować 4680 ogniw w swojej nowej fabryce w USA. Planują zbudować nową linię baterii 4680, która będzie zaopatrywać Tesla w Giga Berlin w Europie ”, podało jedno ze źródeł, dodając, że Hiszpania jest jednym z kandydatów do europejskiej fabryki.
www.reuters.com
Komentarz z mojej strony.
Co prawda ostatnio była mowa o konsorcjum VW, Cupry i Ibedroli, które miałoby zbudować fabrykę baterii w Martorell. Natomiast raczej wątpliwe aby chodziło o tę konkretną fabrykę jeśli mowa o LG. Po pierwsze dostawca baterii nie został jeszcze wybrany na tamtą lokalizację. Póki co rozmowy są pomiędzy LG Energy i francuską firmą Schneider Electric. Po drugie, fabryka miałaby ruszyć z produkcją w 2024 lub 2025 roku. Zatem później niż LG chce zacząć dostarczać baterie dla Tesli. Jedyne wytłumaczenie to gdyby LG "weszłoby" do fabryki Nissana na północy Hiszpanii. Tam umowa Nissanowi kończy się z końcem tego roku. Może wystarczyłoby czasu na modernizację zakładu i dostosowanie go do potrzeb LG. Są to jedynie moje spekulacje.
Exclusive: LG hopes to make new battery cells for Tesla in 2023 in U.S. or Europe - sources
LG Energy Solution aims to build advanced battery cells for Tesla Inc electric vehicles in 2023 and is considering potential production sites in the United States and Europe, two people familiar with the matter told Reuters.
Komentarz z mojej strony.
Co prawda ostatnio była mowa o konsorcjum VW, Cupry i Ibedroli, które miałoby zbudować fabrykę baterii w Martorell. Natomiast raczej wątpliwe aby chodziło o tę konkretną fabrykę jeśli mowa o LG. Po pierwsze dostawca baterii nie został jeszcze wybrany na tamtą lokalizację. Póki co rozmowy są pomiędzy LG Energy i francuską firmą Schneider Electric. Po drugie, fabryka miałaby ruszyć z produkcją w 2024 lub 2025 roku. Zatem później niż LG chce zacząć dostarczać baterie dla Tesli. Jedyne wytłumaczenie to gdyby LG "weszłoby" do fabryki Nissana na północy Hiszpanii. Tam umowa Nissanowi kończy się z końcem tego roku. Może wystarczyłoby czasu na modernizację zakładu i dostosowanie go do potrzeb LG. Są to jedynie moje spekulacje.