Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Infrastruktura GreenWay, Orlen, Ionity, ...
Lidl, Kaufland, Biedronka...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="konrad.zielinski, post: 238725, member: 3368"] Jak wystawiasz faktury tylko za granicę bez VAT, a operujesz w Polsce to się nie da inaczej. Zwroty VAT, działalność tylko przez internet, sprzedaż za granicę, i coś tam jeszcze - cztery czynniki, które inicjują weryfikację - miałem wszystkie. Telefon, kilka PDF-ów na maila i to wszystko. Po jakimś czasie się im znudziło i chyba przyjęli do wiadomości, że ten typ tak ma. Akurat właśnie to przeksięgowanie im się nie podobało, bo musieli je robić ręcznie. Po jakimś czasie wymyślili, że wniosek o przeksięgowanie musi być podpisany odręcznie w piśmie do naczelnika, a nie w treści VAT-ZZ złożonego drogą elektroniczną. Więcej spokoju było jak najpierw płaciłem cały PIT, a potem robili mi zwrot VAT na konto. No i na początku był ten pierwszy raz - po roku, bo wcześniej miałem księgową, która nie interesowała się specyfiką mojej działalności i wystąpiła dopiero po roku. Mój stres był większy, bo się historii o Kluskach człowiek nasłuchał, ale było dokładnie tak samo jak w kolejnych przypadkach, rzeczowo i łagodnie. Ale masz doświadczenie krzyżówki za małą kwotę, czy zgadujesz, bo nie lubisz urzędników? W jakim US to było? To nie są niewiadomo jakie obroty między jakimiś Krzakimpexami i Złompolami, a fistaszki między Tauronem, a wieloletnią JDG. Zanim wjadą z kontrolą, to są czynności wyjaśniające i one są na miękko. Kontrola wjeżdża, jeśli wiedzą, że się powiedzie, a powodzenie znaczy, że dużo odzyskają, a nie że "coś znajdą". Mówił to wprost MF. Jeśli faktycznie będą mieli wątpliwości, to i im wyjaśnię, jak jest - auto z użytkiem mieszanym, w garażu budynku mieszkalnego, powołam się na decyzję dyrektora KIS, wyślę PDF-y z fakturami i potwierdzeniami przelewów i na tym etapie się odwalą, bo sprawa jest prosta, transakcja uczciwa, a żeby wyciągnąć ode mnie kilkanaście złotych na fakturze musieliby natrzepać pismo reinterpretujące jasno wyłożone stanowisko, co się, patrząc na roboczogodziny, im po prostu nie opłaca. I po co? Za przeniesienie kilka promili wpływu z VAT na uczciwie płacącego od lat podatnika, który niemal bezkosztowo ściąga do kraju kapitał z zagranicy, nikt nie dostanie nagrody od naczelnika. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
SZYBKIE stacje ładowania: GreenWay, Ionity, ...
Infrastruktura GreenWay, Orlen, Ionity, ...
Lidl, Kaufland, Biedronka...