Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Magazyn, FV itp kwiecień 2022
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nnnnn, post: 41650, member: 494"] 3000 cykli to nie jest dużo dla obecnych akumulatorów, SOH wciaz powinien być na poziomie 70-80% A przy zastosowaniu domowym to zapotrzebowanie chwilowe i długotrwałe powyżej 15-20kWh nie występuje (chyba że ktoś tartak ma pod magazyn podpięty) w przeciwieństwie do auta gdzie zdarza się cisnać ile fabryka dała. Problemem jest wciąż koszt za 1kWh, cena rzędu 3.5-4kPLN/kWh to długo jeszcze nie będzie zachęcała. Ze swojego przykładu: rozważam założenie magazynu i wymianę falownika na hybrydowy bo w mojej okolicy w słoneczny dzień przez 3-4 godzin mój falownik nie jest w stanie wbić się do sieci, w słoneczny dzień tracę jakieś 15-20kwh produkcji. Niestety dużym problemem dla mnie jest pojemność magazynu, magazyn na poziomie 5-10kWh mnie praktycznie nie urządza, wydaje się że potrzebowałbym min 25-30kwh, po pierwsze żeby nadmiernie nie obciążać ilością cykli, po drugie i tak cześć prądu by się marnowała. Zaczynam rozważać ściagnięcie jakiegos rozbitka wycofanego z ruchu i potraktowania go jako stacjonarny magazyn. Ważne żeby miał opcję ładowania i rozładowywania szczególnie rozładowywania z mocą min 4-5kwh. Najlepiej wszystko na pokładowej ładowarce. [USER=6]@Bronek[/USER] a orientowałeś się może jak by to wyglądało z dotacjami na magazyn energii? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Magazyn, FV itp kwiecień 2022