Mapa ilosci stacji w PL

nabrU

Moderator

Sfotek

Posiadacz elektryka
Te liczby są do dupy, bo do jednego wora wrzucają AC i DC.
Z dupy to jest infrastruktura DC :( Podliczylem wlasnie czynne ladowarki DC w calym lubelskim ( wywalilem ladowarki VAG przy salonie bo to kpnia ) i wyszlo mi …. 8 sztuk. Dla porowania w samym Brzesciu na Bialorusi jest 12 sztuk DC.

nabrU

Moderator
Nie chcę Was dobijać ale poniżej podobna statystyka dla UK:

I osobisty przykład: w promieniu 2km od domu mam jak niżej:
- 4 ładowarki 120kW
- 1 ładowarkę 50kW
- 4 ładowarki 11kW (darmowe - supermarket Aldi)
- 4 ładowarki 7kW (darmowe - supermarket Tesco)

Sorki, ale polskie realia elektromobilności są lekko szokujące, a tempo rozwoju infrastruktury EV tak wolne, że podziwiam Was za samozaparcie w użytkowaniu EV (y)

danielm

Pionier e-mobilności

- 4 ładowarki 120kW
- 1 ładowarkę 50kW

Sorki, ale polskie realia elektromobilności są lekko szokujące, a tempo rozwoju infrastruktury EV tak wolne, że podziwiam Was za samozaparcie w użytkowaniu EV (y)
jest dokładnie odwrotnie. tempo rozwoju jest bardzo wysokie, mimo pandemii. po prostu 3 lata temu nie było nic, 2 lata temu były pustynie, teraz powoli znikają białe plamy na mapie. za rok będzie dużo lepiej niż jest teraz

Sfotek

Posiadacz elektryka

- 4 ładowarki 120kW
- 1 ładowarkę 50kW

no fajnie ale i tak jezdzicie po niewlasciwej stronie jezdni;)

nabrU

Moderator
no fajnie ale i tak jezdzicie po niewlasciwej stronie jezdni;)

A to raczej nie wpływa na prędkość ładowania i ilość ładowarek ;)

jest dokładnie odwrotnie. tempo rozwoju jest bardzo wysokie, mimo pandemii. po prostu 3 lata temu nie było nic, 2 lata temu były pustynie, teraz powoli znikają białe plamy na mapie. za rok będzie dużo lepiej niż jest teraz

Pozwolisz, że się nie zgodzę z tempem rozwoju, choć oczywiście jest to moja osobista ocena kogoś mieszkającego za granicą.
Jeśli w ostatnim miesiącu w UK oddano prawie 1000 ładowarek, a np. plan GDDKiA na 2022 to jest bodajże 44 ładowarki na MOP-ach w PL to sorry ale ja tego 'bardzo wysokim' tempem nazwać nie mogę.

Last edited: