Mazda - idą w Chińczyków w przebraniu. Dobra droga?

boa

Posiadacz elektryka
Co sądzicie o nowej Maździe 6e? Czyli Deepalu w przebraniu… Konkurencja dla TM3? Wnętrze całkiem ładne imho. Zastanawia mnie jednak strategia firmy - fajnie zaoszczędzić kasę na R&D, ale jednak bazowanie na zewnętrznej technologii sprawi, że pewnie kiedyś docelowo mogą mieć duże problemy i zostaną może jako znaczek i język stylistyczny, taka wydmuszka. A być może da się tak zarabiać w dłuższym terminie? I wszyscy będą happy? Co sądzicie?

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Szału nie ma, ewidentne braki w technologii zasłaniają komfortowym wyposażeniem i dobrą cenę. To chyba model przejściowy, który ma pomóc w obniżeniu kar za emisję.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Mi tam się podoba, jest efekt wow w moich oczach. Technologia oczywiście nieznana ale za te obiecane 45 tys. EUR mogę zaryzykować, zwłaszcza że będzie 6 lat podstawowej gwarancji i standardowe 8 na baterie.
Samochód wpisuje się idealnie w niszę, liftback w starym stylu, idealny następca mojego Mondeo mk5, trochę za duży lepsze byłby wymiary oryginalnego Deepala, chyba 4.82m z tego co pamiętam. Sporo nawiązań (żeby dosadniej nie napisać) do Tesli więc jest szansa na one-pedal to kolejny plus.
To co może pójść nie tak to słowa stojące obok siebie: Mazda, drzwi bezbramkowe i pojedyncze szyby. Przed Mondeo jeździłem 6 lat Mazdą 6 z 2013 roku i niezbyt miło wspominam wiele rzeczy z nią związanych a masakrycznie słabe wyciszenie jest na czele.

Last edited:

boa

Posiadacz elektryka
RWD, ta mniejsza bateria z lepszym wyposażeniem i w sumie wnętrze dużo lepsze niż w 'premium' tej wielkości, nie mówiąc o cenie i japońskiej (nie-chińskiej) gwarancji 6 lat. Czy ktoś ma informacje, jak ta platforma / jak te samochody w Chinach się sprawdzają? Robią je od bodajże 3 lat, więc powinien być już obraz ewentualnych problemów/niedoróbek, jeśli takie są...