Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MERCEDES
Inne modele i pozostałe pytania
Mercedes-Benz Citan , eCitan .
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bogumił, post: 195498, member: 4317"] Mój eCitan z gniazdka domowego wg danych producenta ma możliwość ładowania z mocą 1800 W jedną fazą 230 V AC , ale niestety na działce mam 220 V AC i e Citan na działce ładuje się wg pulpitu samochodu z mocą około 1200 W . Malutko ale nic na to nie poradzę. Z tego wynika że czas potrzebny na dodanie do akumulatora w e Citanie 50 procent jego pojemności wyniesie : 45kWh (pojemność akumulatora w e Citanie ) podzielić na 2 to się równa 22,5 kWh podzielić na 1.2 kW (moc z jaką ładuje się e Citan na działce) równa się 18,75 godziny. Z tego wynika że w słoneczny dzień moja fotowoltaika na działce jest w stanie dokonać takiego doładowania przy jednorazowym podłączeniu kabla do e Citana. Gdy na działce mam w pełni naładowany akumulator stacjonarny o pojemności 15 kWh to mam do dyspozycji w słoneczny dzień latem dodatkowo jeszcze : 0,8kW ( średnia moc paneli na trackerze ) razy 10 godzin słońca to się równa 8 kWh energii. Zatem w słoneczny dzień latem na działce , mam maksymalnie w ciągu jednej doby , do dyspozycji na działce 15kWh plus 8kWh to się równa 23kWh energii. Generalnie z tego wynika , że mam na działce trochę za małą fotowoltaikę do ładowania e Citana , bo przecież nie zawsze tak długo i mocno świeci słońce jak to przedstawiłem powyżej. Jest na to rada : trzeba częściej i krócej ładować jednorazowo e Citana na mojej działce , ale staje się to trochę kłopotliwe. Lub należało by rozbudować moją fotowoltaikę na działce. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MERCEDES
Inne modele i pozostałe pytania
Mercedes-Benz Citan , eCitan .