Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MERCEDES
Inne modele i pozostałe pytania
Mercedes-Benz Citan , eCitan .
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bogumił, post: 203326, member: 4317"] Opis jazdy zimą w grudniu 2024 e Citanem 100 % na prądzie z fotowoltaiki : Moje panele ustawione cały czas nieruchomo na południe , o mocy łącznej 1010 Wp , od 15.11. 2024 do 31.12.2024 naładowały mój akumulator stacjonarny od zera do 100 % pojemności . W dniu 01.01.2025 podłączyłem e Citana , za pomocą Juice Boostera 2 , do przetwornicy napięcia zasilanej z akumulatora stacjonarnego . Rozpoczął się proces ładowania , Juice Booster aktywował ładowanie z jednej fazy 220V prądem 8 amper , wskazywanym na Jujce Boosterze. Moc oddawana i wskazywana przez przetwornicę napięcia wynosiła 1540 W , a moc ładowania e Citana wskazywana przez pulpit w e Citanie wynosiła 1200 W. Po ośmiu godzinach takiego ładowania , akumulator stacjonarny o pojemności większej niż : 1540 W razy 8 godzin równa się 12,35 kWh ) rozładował się ze 100 % pojemności do 0% pojemności , a stan naładowania akumulatora w e Citanie wzrósł o 24 % . Z tego wynika że e Citan przyjął 45 kWh( pojemność akumulatora w e Citanie ) razy 24 podzielić na 100 równa się 10,8 kWh . Pozwala to , przy oszczędnej jeździe ze zużyciem 14 kWh/100 km , przejechać 10,8 razy100 podzielić na 14 równa się 77 kilometrów ( do tego potrzeba jest 45 dniowa praca moich paneli fotowoltaicznych w miesiącach zimowych ) . Konkluzja ( wniosek ) : W moim przypadku w każdym miesiącu zimowym ( listopad , grudzień , styczeń , luty ) mogę przejechać e Citanem 77 /45 x30 = około 51,5 kilometrów na energii pozyskanej ze słońca panelami słonecznymi 1010 kWp . [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MERCEDES
Inne modele i pozostałe pytania
Mercedes-Benz Citan , eCitan .