Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MERCEDES
Inne modele i pozostałe pytania
Mercedes-Benz Citan , eCitan .
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bogumił, post: 223018, member: 4317"] Temat: Ładowanie i jazda e Citanem w dniu 08.03.2025. Średnia temperatura powietrza w dniu ładowania e Citana 12st C , pełne słońce w dniu ładowania, a tracker paneli obracany prostopadle do słońca od godziny 7.45 do 16.45 . Akumulator stacjonarny o pojemności około 15 kWh , od zera naładowania w dniu 25.02.2025 osiągnął 100 procent naładowania w dniu 08.03 2025 . W trakcie tych 11 dni ładowany był panelami 1010 Wp ustawionymi nieruchomo na południe. W dniu 08.03,.2025 o godzinie 7.45 podłączyłem e Citana za pomocą Juice Boostera do przetwornicy napięcia , e Citan ładowany był nieprzerwanie z mocą 1540W pobieraną z przetwornicy napięcia do godziny 19.45 . W trakcie tych 12 godzin ładowania stopień naładowania baterii w e Citanie wzrósł o 35 % , a Juice Booster pobrał z przetwornicy napięcia 1540W razy 12 h = 18,48 kWh energii . To pozwoliło mi zaoszczędzić 18.48 kWh razy cena na stacji ładowania Orlen 1,95 zł/kWh = 36 złotych . Skoro zużywam 1% baterii na przejechanie 2,3 km po mieście a 2,9 km poza miastem to, to jedno ładowanie e Citana pozwoli mi przejechać 35 % razy 2,3km = 80,5 km po mieście i 35% razy 2,9 km = 101,5 poza miastem. Jestem zadowolony z mojej fotowoltaiki , jak widać z powyższego już jeden miesiąc marzec , da mi zysk 31 podzielić na 11 razy 36 zł = 101,45 zł . W następnych miesiącach letnich będzie sporo większy zysk comiesięczny , szacuję że w środku lata każdy miesiąc da mi nawet dwukrotnie większy zysk niż w marcu. Pozdrawiam i zachęcam do udanych przemyśleń i inwestycji . Jeżdżąc na prądzie z mojej fotowoltaiki e Citanem od 01.11.2024 do 22.03.2025 , przelałem do niego 91,27 kWh prądu z paneli , co dało mi zysk 178 zł bo nie musiałem kupować prądu na stacji ładowania Orlen AC w cenie 1,95 zł za kilowatogodzinę . Pozdrawiam Bogumił. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MERCEDES
Inne modele i pozostałe pytania
Mercedes-Benz Citan , eCitan .