Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MG
MG4 Forum • MG MG4 Electric
MG4 Luxury 64kWh użytkowanie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="slakam, post: 144171, member: 3353"] Cześć Chciałem podziękować za zamieszczone odpowiedzi i mimo wszystko dopytać o tę pompę ciepła w MG4 Luxury. Producent przewidział dopiero od tej wersji wyposażenia pompę ciepła jako (zapewne) element nagrzewający (zimą) i schładzający (latem) - kabinę samochodu. Dotykowo w wersji Luxury masz podgrzewaną kierownicę i podgrzewane fotele, które przy użyciu również będą pobierały energię. Pompa ciepła w samochodzie została zastosowana zapewne jako element bardziej wydajny (szybciej uzyskujący swoje parametry), a zarazem mniej energochłonny niż grzałki (zastosowane w niższych wersjach MG4 standard i comfort). Najbardziej ciekawi mnie ile w wersji Luxury zaoszczędzamy energii na rozruchu samochodu. Dodatkowo porównywałem na podstawie filmów youtube średnie zużycie energii dla aku około 64kWh (lato - zima) dla podobnych samochodów (e-niro, kona, ID3) i wychodzi, że są to małe różnice, ale zauważalne. Chyba najważniejszym elementem zużycia kWh jest spokojna jazda. Latem nie powinno być problemu z zasięgiem. Natomiast, zima po uruchomieniu wszystkiego i niskiej temp. baterii skraca znacznie ten zasięg, ale nie ma też tragedii. Z testów letnich wynika że przy moich dziennych zasięgach miejskich w lecie jedno naładowanie aku powinno starczać na dwa tygodnie. Do tego jak się uda będę załatwiał stacje ładowania dla EV w firmie (może o nie największej mocy np.50kW), ale najprawdopodobniej energia w 80 % będzie za darmo. No i taki mam plan na zakup elektryka MG4. Nie wiem jeszcze kiedy to będzie (bo może warto poczekać na promocje o których wspominał Kriso -darmowa energia na wyjazdy na karcie MG), a trzeba się liczyć z tym, że po zdjęciu osłon rządowych prąd w Polsce może znowu podrożeć, a paliwa dalej będą się kręciły między 6-7 zł. Kiedyś warto by przeliczyć jaki jest próg cenowy dla elektryka gdy dogonimy benzynę. Bo wtedy może to znowu być zapora dla elektryków (tak jak zabranie dopłaty w Niemczech, Norwegii). Pozdrawiam [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MG
MG4 Forum • MG MG4 Electric
MG4 Luxury 64kWh użytkowanie