Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MG
MG4 Forum • MG MG4 Electric
MG4 Luxury 64kWh użytkowanie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kriso, post: 196201, member: 3106"] 1. "czyli to jest cała energia jaka wyszła z ładowarki?" - jeśli pytasz o zużycie, to tak. Dane pobieram w zależności od źródła ładowania: [LIST] [*]ładowarki publiczne - z ich podsumowań ładowania w aplikacjach [*]w domu z wallboxa - na aplikacji Huawei (połączona z fotowoltaiką) [/LIST] 2. jakie moce osiągałeś na ładowarce? [LIST] [*]DC - szczytowa to 125-135kW/h, po przekroczeniu 65% poziomu naładowania spada regularnie tak, że przy poziomie 75% jest ok 55-60kW. [*]AC - na ładowarce pokazuje 9kW, ale już w samochodzie i w aplikacji na telefonie pokazuje 8,1kW. W domu, jak ładuję na Wallboxie, to w aplikacji do Wallboxa pokazuje 8,4kW, a w samochodzie w tym czasie pokazuje 7,6kW. Czyli średnio mam 10% strat przy ładowaniu. Dlatego sumuję dane z ładowarek, a nie z licznika auta. [/LIST] 3. i jaki był twój realny sposób jazdy? Już w spalinowych byłem fanem eco driving'u, więc nie ukrywam, że mam "lekką nogę". Raczej nie wchodzę ciasno w zakręty, nie mam też potrzeby startować ze świateł jak z pole position ;) Ale też bez przesady. Jak jest 90, to tyle jadę. Na ekspresówce 110-120, w zależności od ruchu. Lubię wyprzedzać, więc zawalidrogi łykam, bo elektrykiem to i frajda większa. 4. ile procentowo w mieście, ile na trasie i przy jakich prędkościach? Tu odpowiem raczej miesiącami, bo łatwiej mi z kalendarza wyciągnąć, jakie to były trasy. Możesz sobie porównać z wykresem u góry, to będzie dość klarownie. Kolejność proporcji: Miasto / Poza / Autostrada. Prędkości odpowiednio: 50 / 90 / 110-120 [LIST] [*]listopad - styczeń - 30/30/40 [*]luty-czerwiec - 30/60/10 [*]lipiec - 10/20/70 [*]sierpień - 20/20/60 [*]wrzesień - 20/30/50 [*]październik - 60/30/10 [*]listopad - 30/30/40 [/LIST] 5. Pewnie masz też podaną średnią prędkość od początku zużycia energii. I tu mi przypomniałeś coś, co miałem wcześniej pisać. Niestety jest chyba jakiś "bug" w oprogramowaniu, bo przy ok 4300km licznik trasy się zeruje. Przyuważę to następnym razem, ale już ze dwa razy się zdziwiłem, że w tych okolicach zaczyna od zera. Mam podejrzenie, że chodzi o czas trasy, jak dochodzi do 100h, to się całość zeruje, bo max może być 99:59. (w załączniku zdjęcie sprzed samoczynnego wyzerowania). Średnie prędkości, przy ponad 3000km wychodzą mi między 40-45km/h. To chyba efekt tego, że ostatnie 500m przed domem dojeżdżam po nieutwardzonej drodze, ze średnią 15-20km/h. I czasem, jak kilka razy dziennie gdzieś wyjeżdżam, to średnia drastycznie spada. 6. czy oprogramowanie masz R33 czy R59 czy może starsze? Takie, jak na załączonym zdjęciu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MG
MG4 Forum • MG MG4 Electric
MG4 Luxury 64kWh użytkowanie