Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
MINI
Mini Cooper SE Forum • Mini Electric I gen.
MINI Cooper SE - warto czy nie?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="tokwi, post: 22352, member: 79"] Miniak jest w eksploatacji od 6 tygodni więc mogę już podzielić się jakimś doświadczeniem i obserwacjami. W tym okresie przejechane 2.500 km. To daje średnio ok. 380 km na tydzień. Głównie jazda miejska. Nie mam problemu z ładowaniem, bo w miejscu parkowania mam walboxa 11kW, który naładuje całą baterię w 2,5 godz. Pomimo, że bateria jest mała podłączam 3 x w tygodniu utrzymując SOC 20%-100%. Choć to bateria NCM to ładuje się ją do 100%. Nie ma softwareowego ogranicznika, ale jest spory fizyczny bufor. Bateria na DC teoretycznie przyjmuje do 50kW. Raz ładowałem i udało się dojść do 43kW. 20 zł, kwadrans i bateria prawie pełna. To chyba taki wyjątek od zasady, że nie może być jednocześnie tanio, szybko i dobrze. Na kolejny plus w mini jest algorytm prognozowania dystansu. Mam wrażenie, że te prognozy są bardzo realne – nie jakieś teoretyczne, choć nigdy nie mierzyłem. Oczywiście prognozowany zasięg zależy od historii jazdy ale też od temperatury. Jak jest ciepło przy naszej jeździe pokazywał ok. 190. Przy pierwszych przymrozkach spadło 180km, ale jeszcze dokładnie nie obserwowałem czy to pokazywał na ciepłej czy zimnej baterii. Pytałeś o zimę. Jeszcze jej nie przeżyłem, ale jak pisałem mam komfort ładowania więc jakiś większy spadek zasiegu nie będzie mnie bolał, bo mogę codziennie wkładać wtyczkę na noc. Być może nawet tak jest wskazane dla aut pod chmurką? W aplikacji mini sensownie działa planowanie czasu ładowania (w samochodzie te ustawienia są jakieś pokopane). Aktualnie harmonogramy ładowania pojawiły się też w apce Tesla i znowu aplikacja Mini nie ma nic lepszego niż teslowa. W aplikacji mini nie można sterować jak w Tesli prądem ładowania AC. Generalnie wszystko w tej aplikacji działa słabiej i wolniej niż w teslowej… ale podstawowe funkcje ma i np: zdalnie w zimie można włączyć odszranianie/ogrzewanie. Pytałeś o pasy. Na pewno takich nie dostaniesz w komplecie. To akcesoria z linii spalinowych Cooperów. Jeśli, ktoś planuje zakup, to odradzam chińczyków. U mnie tacy leżą w szufladzie i dalej się nie wyprostowali. Najlepiej oryginały i samemu można to nawet nakleić. Odkąd jest miniak, to Tesla stała się drugim autem. Obydwa są super, choć całkiem różne. Co do parametrów jazdy to już pisałem - świetny gokard. Myślę, że gdybym się wybierał na tor to jako pierwszego wziąłbym miniaka. Przerosły moje oczekiwania światła mijania i drogowe. Jest naprawdę jasno i dobrze oświetlone. Mam wersje bez skrętnych ledów. Zaskoczyło mnie, że auto rejestrowane na 4 osoby ma miejsce na 5 kubków. Chyba, że to na 4 kubki i flaszkę. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
MINI
Mini Cooper SE Forum • Mini Electric I gen.
MINI Cooper SE - warto czy nie?