Moc silnika niewystępująca w bazach danych ubezpieczycieli

Kapibar

Zadomawiam się
W dowodzie oraz dokumentach od tesli mam moc 208kW, oraz model silnika 3d7, który według https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/en_cn/GUID-E414862C-CFA1-4A0B-9548-BE21C32CAA58.html odpowiada 194kW.
Żaden ubezpieczyciel chyba nie ma w bazie czegoś takiego. Najbliższy model to model 3 z roku 2019 który ma 2010 kW.
Też macie taką rozbieżność? Jak radzicie sobie z kupowaniem ubezpieczenia? Zazwyczaj sprzedawca przygotowując ofertę wybiera właśnie wersję z 2019 roku 2010kW, ale zastanawiam się czy to nie spowoduje problemu przy ubieganiu się o odszkodowanie.

safeto

Posiadacz elektryka
W dowodzie oraz dokumentach od tesli mam moc 208kW, oraz model silnika 3d7, który według https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/en_cn/GUID-E414862C-CFA1-4A0B-9548-BE21C32CAA58.html odpowiada 194kW.
Żaden ubezpieczyciel chyba nie ma w bazie czegoś takiego. Najbliższy model to model 3 z roku 2019 który ma 2010 kW.
Też macie taką rozbieżność? Jak radzicie sobie z kupowaniem ubezpieczenia? Zazwyczaj sprzedawca przygotowując ofertę wybiera właśnie wersję z 2019 roku 2010kW, ale zastanawiam się czy to nie spowoduje problemu przy ubieganiu się o odszkodowanie.
To zależy jakie wytyczne ma dany ubezpieczyciel np.:
- PZU to wycena, którą robi centrala
- Compensa najbliższy pojazd z katalogu przy braku pojazdu w katalogu centrala może go dodać po uzyskaniu zdjęcia dowodu rejestracyjnego

Każda firma ma inne podejście

Przy likwidacji szkody ma znaczenie jakie wyposażenie/model jest wybrany bo od tego wychodzi wartość dla AC i składka końcowa. Likwidator techniczny na tej podstawie robi wycenę w systemach Audatex przy szkodach, które nie wymagają oględzin i odbywa się na bazie zdjęć od klienta

danielm

Pionier e-mobilności
w dokumentach homologacyjnych masz 3 wartosci mocy podane, w piku, w godzinnym i jakaś tam trzecia wartosć. oczywiście per silnik czyli jak masz 2 silniki to 6 wartości. nie ma podanej mocy całkowitej bo to kwestia oprogramowania. w naszym debilnym polskim prawie w dowodzie wymagana jest moc calkowita samochodu więc urzędnicy robią cuda wpisując albo sume, albo losową wartość jednego z silnika, albo mylą kw i km. powodzenia

zlp

Pionier e-mobilności
Bronek ma jakiegoś cieniasa chyba, ja w S mam 932kW (też jak on 1020KM)
Woow!
:D

Kapibar

Zadomawiam się
Myślicie że będę miał problem z ubezpieczenim jeśli agentka mi wpisała tesla model 3 2019, a mam highlanda?