Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Moc umowna na 3 fazy a max pobór z jednej fazy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 202059, member: 3789"] Faktycznie - jest asymetria, wiem że to nieładnie. Napięcie podczas ładowania na tej fazie spada z ~239V do ~227V (przy ładowarce) bądź 230V (na liczniku). Dokładna wartość zależy od dnia, nocy, pogody, itp. W tym czasie na L2, L3 jest wyższe napięcie: 235...239V. Dopóki U nie spada mi więcej o 4% od nominalnego 230V, nieszczególnie mnie to martwi. Dam znać, jakby przyszedł do mnie jakiś feedback z ZE w tej sprawie :) Na razie nikt nie pisał / nie dzwonił. W przepisach i w "wiedzy technicznej" nie znalazłem żadnych konkretnych regulacji odnośnie dopuszczalnej asymetrii obciążenia, szczególnie w przypadku gospodarstw domowych. Co do kontrolowania na bieżąco kto ile obciąża - trochę to nierealne technicznie. Wszyscy sąsiedzi na tym samym kablu od transformatora (~30 domów ?) musieliby mieć liczniki telemetryczne. Cześć domów jest podłączona 1F (stare instalacje, lata 70-te), a część 3F (nowe) co trochę komplikuje sprawę. Pewnie kiedyś będą takie możliwości, ale wątpię aby ZE powymieniał już wszystkim liczniki na nowe :) Chyba, że wszyscy wokół już mają mikroinstalacje PV (tam już monitorują przekraczanie napięć z nadprodukcji PV, żeby nie "tuningować" falowników ...) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Moc umowna na 3 fazy a max pobór z jednej fazy