Jestem po godzinnej jeździe nową TM3P, trasę sobie wcześniej tak zaplanowałem żeby jak najwięcej przetestować. Żeby mieć lepszy obraz sytuacji - jeździłem dotychczas TM3P 2019, TM3 RWD 2023, TM3 LR 2024 i TMY LR 2023. TM3 RWD to obecnie moje daily.
Chyba miałem za wysoko ustawione oczekiwania. Auto jest poprawne, ale...
Zawieszenie - w trybie standard jest miękko. Nie tak miękko jak w HL ale bardziej miękko niż w TM3 RWD 2023 na 18". W trybie sport wcale nie jest jakoś super twardo. Wyraźnie czuć że się utwardza, ale można w tym trybie normalnie po mieście jeździć i jakieś mniejsze dziury wybiera bardzo ładnie, sztywno ale cicho. W trybie standard jak ostrzej pojeździmy to też czuć jak zawieszenie się trochę utwardza i układ kierowniczy usztywnia. Bym powiedział że tryb Sport jest bardziej zbliżony do tego co jest w TM3 przed liftem, z jednym małym ale...
Układ kierowniczy - tu jest źle lub bardzo źle moim zdaniem. Krok w tył w stosunku do starej TM3P. W trybie standard to w ogóle porażka - układ jest gumowy, brakuje mu bezpośredniości. Przy szybkiej zmianie kierunku kiedy ja już kręcę w drugą stronę, auto jeszcze jedzie w poprzednią. Jakby steer by wire z opóźnieniem. Jest podobnie jak w TM3 HL. TM3 przed liftem ma dużo lepszy i bardziej precyzyjny układ kierowniczy. W trybie sport jest lepiej. Zawieszenie się usztywnia i układ kierowniczy się usztywnia, jest bardziej responsywny, szybszy, ale nadal mu brakuje poczucia integralności z autem. W TM3 RWD moim zdaniem jest lepiej. Niestety nie ma możliwości zmiany samego trybu układu kierowniczego - trzeba zmienić zawieszenie na sport i wtedy od razu automatycznie układ kierowniczy staje się lepszy. Można zmienić tylko siłę wspomagania co jest bezużyteczne, w prowadzeniu nie ma żadnej różnicy. W trybie standard jak agresywniej pojedziemy, widać że tesla sama usztywnia zawieszenie i trochę układ kierowniczy. Dla mnie idealnym połączeniem byłoby zawieszenie ze trybu standard a układ kierowniczy z trybu sport - ale nie da się tak ustawić w menu. Zawieszenie w trybie sport jak wspomniałem jest całkiem niezłe i wcale nie jest jakieś super twarde.
Opony hałasują. Powyżej 100kmh pojawia się nieprzyjemne buczenie/rezonans niskiej częstotliwości. Ale co się dziwić, jak z tyłu mamy 275/30 R20. TM3 HL jest zdecydowanie cichsza. Przy 140kmh to nawet TM3 przed liftem jest cichsza. Przy miejskich prędkościach jest cicho i przyjemnie.
Fotele - to wg mnie największa zaleta tego samochodu. Wygodne, z dobrym podparciem, a do tego wentylowane (było dziś 34C w cieniu jak testowałem!). Z jednym zastrzeżeniem - jak ktoś ma wielką d.. to mu będzie niewygodnie. Dolne boczki są dość wąsko i są dość sztywne, "szerszym" osobom będą się wbijać w uda. Mam 180cm i 80kg i dla mnie są w sam raz.
Przyspieszenie - tutaj nie ma co się rozwodzić. Jest okej, na pewno jest to szybki samochód. Jedyne co zauważyłem to musieli coś majstrować przy oprogramowaniu pedału przyspieszenia, bo od góry jest taki subtelny i delikatny i nie reaguje tak brutalnie jak stara TM3P (a jeździłem teraz w trybie insane), trzeba mocniej wciśnąć żeby mocniej przyspieszyć.
Audio - kolejne rozczarowanie. Jak dla mnie za dużo basu. Ciężko to ustawić. W TM3 (nie LR!) standardowe audio moim zdaniem gra czyściej.
Podsumowując. Jest to dobry samochód. Byłem na niego nagrzany, ale po jeździe testowej mi trochę przeszło. Muszę to na spokojnie przemyśleć, bo czytając Wasze wcześniejsze posty z wrażeń oraz oglądając testy na yt to moje oczekiwania poszybowały zbyt wysoko. To co teraz napiszę to tylko moje zdanie i można się z nim nie zgodzić, ale TM3 przed liftem jest dla mnie lepsza w prowadzeniu, czuje się w niej bardziej zintegrowany z samochodem. Nowa TM3P jest na pewno bardziej komfortowa. Jeżeli ktoś się na ten samochód napalił i zastanawia się czy zamówić to jedyne co mogę doradzić - nie kupuj w ciemno, jazda testowa jest obligatoryjna. W ząbkach już widziałem 2 szt do testów. Ja jeździłem białą 270km przebiegu. Aha i uprzedzając pytania - w przedziale 80-140 nie było żadnych drgań na kierownicy.