Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Mój elektryk: leasing operacyjny/ leasing konsumencki/ wynajem długoterminowy.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Gurumotive, post: 20583, member: 433"] [SIZE=5][B]Jak powinna wyglądać oferta leasingu dla Tesli?[/B][/SIZE] Tak wygląda poprawna oferta leasingu operacyjnego na Teslę Model 3 SR (jeszcze w starej cenie). Samochód spłacany przez 2 lata, mógłby być gotów do wykupienia przez Ciebie za 130 000zł brutto. [IMG width="835px"]https://forum.gurumotive.com/assets/files/2021-11-06/1636234201-71884-tesla-prezka-1pdf.png[/IMG] [SIZE=5][B]Czy ta oferta istnieje?[/B][/SIZE] Nie. To moja radosna twórczość. Nikt nie chce się dzisiaj podjąć wdrożenia takiego produktu finansowego. Cena Tesli dzisiaj jest już 20 000 wyższa. Ciekawe jakie ceny będzie osiągać za 3 lata 🤔 IMO warto mieć możliwość pierwokupu w dobrej cenie. [SIZE=5][B]A masz jakąś ofertę leasingu na EV, która istnieje?[/B][/SIZE] W przeciwieństwie do Ar**la, nie będę Wam opowiadał, że mam, bo nikt jej nie ma. Nie ma, bo nie istnieją jeszcze dopłaty. Tym nie mniej, wiem jaka oferta będzie realna, jak tylko wejdą dopłaty. [B]Jaki bank/ leasing zaoferuje takie finansowanie?[/B] Możesz poprosić o taką ofertę w każdej firmie leasingowej. Poniżej opisany schemat uda Ci się zrealizować niezależnie od tego, która firma leasingowa będzie obsługiwać dopłaty do programu. Różnica może być w sumie opłat, przyznawalności zgody bez wpłaty, w wysokości wykupu, oraz w jakości obsługi. Oraz w zakresie GAP :D [B]Przykładowa kalkulacja leasingu, na przykładzie Tesli Model 3 LR, za 244 900zł brutto:[/B] [IMG width="725px"]https://forum.gurumotive.com/assets/files/2021-11-06/1636223469-293464-zrzut-ekranu-2021-11-6-o-133241-1.png[/IMG] [B]Niska opłata wstępna.[/B] 27 000 zł dotacji pokrywa opłatę wstępną. Jeśli analityk nie zarząda większej wpłaty, to nie ma sensu angażować własnego kapitału. [B]Niska Rata[/B] Dążymy do jak najniższych kosztów bieżących. [B]Umowa na 60 miesięcy.[/B] Taki okres pozwala na osiągnięcie najniższej raty, [B]Obowiązkowy wykup[/B] pojazdu, w 60 miesiącu, za: 30% wartości fakturowej, czyli 59 750 zł netto/ 73 500 zł brutto [B]Oferta powinna mieć skorelowaną spłatę, do utraty wartości pojazdu.[/B] Jak najmniejsza powinna być wpłata (najlepiej 27 000zł brutto, które jest dopłatą z programu “mój elektryk” dla firm), jak najniższe powinny być raty, a obowiązkowy wykup powinien być maksymalnie wysoki, jednak nie wyższy niż wartość rynkowa pojazdu, na końcu finansowania. [B]Masz możliwość wcześniejszego wykupu pojazdu w:[/B] 24 miesiącu, za ca. 140 000zł netto/ 172 500zł brutto, 36 miesiącu, za ca. 115 000zł netto/ 141 500zł brutto, 48 miesiącu, za ca. 90 000zł netto/ 110 500zł brutto, [B]W świetle zmian podatkowych, nie należy nadpłacać kapitału na początku umowy.[/B] Po dwóch latach możesz podjąć decyzję o dalszym biegu umowy. [B]Dwa lata to minimalny okres, użytkowania samochodu w programie “mój elektryk”, następnie możesz:[/B] [LIST] [*]wykupić pojazd celem odsprzedaży [*]wykupić, aby użytkować go dalej [*]zmienić harmonogram, nadpłacając kapitał, lub zmieniając okres finansowania, [*]nie zmieniać nic, oraz kontynuować umowę na dotychczasowych warunkach [*]zrobić cesję leasingu, nie mając potrzeby odzyskania wpłaconego kapitału [/LIST] [B]Brak limitu przebiegu[/B] - samochód należy na końcu wykupić, dzięki temu umowa nie posiada limitu kilometrów. Wiąże Cię jedynie ew. minimalny przebieg, zadeklarowany w programie “mój elektryk”. [B]Ubezpieczenie komunikacyjne należy zawrzeć od wartości:[/B] [LIST] [*]brutto, jeśli nie jesteś płatnikiem VAT [*]netto+ 50% VAT, jeśli jesteś płatnikiem VAT, a samochód użytkujesz w sposób mieszany (nie prowadzisz ewidencji przebiegu) [*]netto, jeśli prowadzisz ewidencję przebiegu, oraz odliczasz cały VAT. [/LIST] [B]Polisa AC/OC powinna mieć: Utrzymaną sumę ubezpieczenia,[/B] z momentu zakupu pojazdu. Najlepiej, jeśli polisa będzie wieloletnia, a utrzymanie sumy ubezpieczenia, z momentu zakupu, będzie obowiązowyało przez cały, wieloletni okres ubezpieczenia. [B]Zniesiony udział własny w szkodzie,[/B] tak abyś nie dopłacał do zgłaszanej szkody z AC. Możesz także pomyśleć o [B]“ochronie zniżek”,[/B] tak abyś szkody mógł zgłaszać bez stresu o wzrost składki. [B]Ubezpieczenie GAP[/B] Pamiętaj, że GAP to nazwa rodzaju ubezpieczeń. Ich zakres potrafi być bardzo różny. Często GAP jest sprzedawany, jako produkt komplementarny (koszt ukryty) leasingu, a same polisy kompletnie Cię nie chronią. Dokładnie przeanalizuj OWU, zanim wydasz pieniądze na polisę GAP. W innym wypadku, oprócz niepotrzebnego wydatku, może okazać się, że Twój samochód nie jest w ogóle chroniony. [B]Oczywiście, należy odpowiednio wybrać samochód, bo bierzesz odpowiedzialność za jego zbycie.[/B] Szczególnie polecam zakup Tesli, w wersji podstawowej, lub Long Range. Samochody tańsze, też można w ten sposób bezpiecznie finansować, ponieważ wsparcie jest kwotowe. Im tańszy samochód, tym procentowo dopłata jest większa. Minimalna pojemność baterii to 50kwh. Kupno przepłaconej konstrukcji, lub auta niszowego, o niskim zasięgu, to ryzyko trudnej zbywalności pojazdu. [B]Wybierając firmę leasingową, zwróć uwagę na jakość obsługi sprzedażowej.[/B] Dzisiaj handlowiec jest odpowiedzialny jedynie za finansowanie. Mimo tego, niektórzy przedstawiciele działają opieszale, co utrudnia gładki zakup. W programie “mój elektryk”, będą oni mieli dodatkowe obowiązki, związane z pozyskaniem dofinansowania. To w dużej mierze, od doradcy zależy, czy Twoja dotacja zostanie pozyskana szybko, sprawnie, oraz bez nieprzewidzianych problemów. [B]Umowa leasingowa trwa kilka lat.[/B] Jedne firmy podchodzą do obsługi posprzedażowej sprawnie, a inne robią problemy z byle błahostek. W jednej firmie bez problemu załatwisz cesję, zmianę harmonogramu, czy wznowienie polisy. W innych firmach np. cesja jest nie do przejścia, a kiedy finansujący popełni błąd (np. nie dostarczając Ci faktury), to Ty jesteś obciążany opłatami dodatkowymi. Nie ma zmiłuj. Pomocne mogą być opinie o leasingach, które znajdziesz w sieci, lub u nas na fb. [B]Tabela opłat i prowizji.[/B] Zwróć uwagę na stawki wynikające z TOiP. Koszt poszczególnych usług, potrafi różnić się kilkukrotnie. Np. w jednej firmie cesja to 500zł, a w innej 5% wartości pojazdu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Mój elektryk: leasing operacyjny/ leasing konsumencki/ wynajem długoterminowy.