Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Mój elektryk: leasing operacyjny/ leasing konsumencki/ wynajem długoterminowy.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="jakniejatokto, post: 22579, member: 544"] Wydaję mi się, że akurat rata w Arvalu, o której piszesz (2200 zł) dotyczy aktualnej ceny Tesli, a gdy kosztowała 199 990 zł to rata wynosiła 1999 zł albo jeszcze mniej. Masz rację, w twoim przypadku się to nie kalkuluje. Tyle, że ty na twoim przykładzie dyskredytujesz cały CFM jako rodzaj finansowania. Ja podając swój przykład z kolei piszę, że jest to finansowanie dostosowane do konkretnych potrzeb i nie uogólniam, że jest zawsze najlepsze, ale może być konkurencyjne. Przy okazji składania wniosku wyszła mi w Arvalu cena Ioniq 5 - 13% zniżki od ceny katalogowej, normalnie można uzyskać 6-7%. Przez 36 miesięcy w ratach spłacam jakieś 32% wartości samochodu (po zniżkach dealerskich), mając w racie pełne ubezpieczenie, przeglądy serwisy. Zakładając, że te koszty zawarte w racie to jakieś 5 tys. zł rocznie (to i tak delikatne założenie przy wartości samochodu 225 000 zł), spłacam jakieś 25% wartości pojazdu przez 3 lata. I teraz powiedz mi czy w przypadku 3 letniego eletryka z przebiegiem ~50 tys. km RV wyniesie 75% czy raczej bliżej 60-50%? Aha, i nie uwzględniam tu żadnych korzyści podatkowych, czy oszczędności na paliwie przy przejściu z ICE. Tak, czuję się beneficjentem programu w Arvalu :) albo inaczej... mam nadzieję, że już niedługo się tak poczuję ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Mój elektryk: leasing operacyjny/ leasing konsumencki/ wynajem długoterminowy.