Mój wątek porównanie ofert fotowoltaiki w okolicy 10kW

Którą ofertę wybrać?

• 1 - 49,7k PLN - 9,56 kW

Votes: 0 0,0%
  • 2 - 35,5k PLN - 9,96 kW

Votes: 1 20,0%
  • 3 - 44,4k PLN - 9,88 kW

• 4 - 35,4k PLN - 8,50 kW

• 5 - 33,5k PLN - 7,92 kW

• 6 - 46,7k PLN - 9,87 kW

• 7 - 52,4k PLN - 9,90 kW

• 8 - 59,5k PLN - 9,87 kW

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
  • Poll closed .

nabrU

Pionier e-mobilności
CT to 'current transformer' czyli to czujnik, który zapina się na przewodzie prądowym i dokonuje on bezinwazyjnie pomiaru prądu jaki płynie w tym przewodzie. Moje EVSE przez taki czujnik zapięty na głównym przyłączu do domu 'wie' ile dom pobiera prądu. Jeśli pobór jest bliski zabezpieczniu głównemu (u mnie 100A), samoczynnie obniża moc ładowarki. Może też przy PV 'wykryć' eksport do sieci i wtedy EVSE 'wie', że jest nadmiar energii i automatycznie włącza ładowanie EV z nadmiaru energii z PV.

Screenshot_2023-06-04-20-25-25-70_9cb0f09086f30927a2ccbf7687296e94.jpg

Przykład takiego czujnika poniżej:

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
@daniel potrzebny jest licznik+ładowarka. Ja przy montowaniu PV odrazu Smart licznik założyłem żeby mieć ładne wykresy i widzieć autokonsumpcje. Nie musi to być od tego samego producenta, ale jak jest od jednego i razem się komunikuje to łatwiej i wiadomo że da się to połączyć( trzeba zweryfikować) Czasem urządzenia mają pewne styki do wysterowania, moja pompa ciepła ma 2 takie. Jak się zwiera pierwszy parę to znaczy że ma zużywać na maksa energię czyli podgrzewa mocniej wodę cwu i rozpoczyna grzanie wcześniej. Druga para to blokada i jak się je zwiera to pompa wstrzymuje pracę. Więc można pod to jakaś pasta automatyką podpiąć.

Ładowarka od FoxESS to nowa sprawa

Last edited:

aadamuss

Posiadacz elektryka
Daniel mam dwie wyceny dla siebie, prawie trasa Poznań-Gniezno. Wyceny przygotowane bardzo dobrze, z opisem, typem falownika, papierami, zabezpieczeniami tak jak powinno być. Podobnie do oferty którą wklejał Nabru, z wyliczeniami jaki to będę bogaty :)
Dla porównania
10 kW na dachu płaskim 46.900 - panele Longi 500, falownik Solplanet lub z falownikiem Huawei 48.800.
10 kW na gruncie 50.300 - panele Logi 500, falownik Solplanet lub z falownikiem Huawei 52.200

daniel

Pionier e-mobilności
@Michal Jak wyciągasz dane ze swojego Sofara? Przez SolarMan? Tzn przez zewnętrzne serwery czy masz jakieś bezpośrednie połączenie?
Mam sterownik automatyki, który mógłby się łączyć przez LAN albo RS485, gdybym dokupił odpowiedni moduł, ale nie ma nigdzie instrukcji na ten temat i nie wiadomo co można przez to zrobić. Widać, że wiele falowników łączy się ze sobą przez RS485, więc jakaś wymiana jest, ale oficjalnej dokumentacji nie znalazłem. Dzwoniłem do BrukBetu i ktoś podobno coś takiego robił, ale spróbują poszukać jakichś informacji, bo dokumentacji nie ma.
Myślałem nad tym falownikiem, ale jak usłyszałem o chińskich serwerach to patriotyczne nuty jakoś przycichły. Wszystko jest Made in China. :p

Michal

Pionier e-mobilności
Ja używam lokalnej integracji Solarman poprzez HACS:
Przy czym mam z nią taki problem, że działa mi dobrze tylko dla jednego falownika (3KTLM-G2), bo drugi (6.6KTLX-G3) zwraca głupoty. Ta integracja czyta po prostu lokalnie plik ze statusem z IP inwertera w sieci lokalnej i pierwszy inwerter pokazuje tam normalnie dobre dane, a ten większy najwyraźniej ma coś przesunięte w rejestrach i pokazuje totalne głupoty. Pisałem już o tym z supportem sofara ale nic nie chcą z tym zrobić, bo twierdzą, że aplikacja pokazuje dobre dane, więc nie wiedzą o co mi chodzi...

Da się to pewnie obejść integrując z solarmanem online (chińskie serwery), ale ja to olałem, bo podłączyłem cały dom pod licznik energii WiFi Shelly 3EM i jak interesuje mnie czy mam nadwyżkę produkcji, to sprawdzam dla całego domu, a nie na inwerterach, bo nie ma wielkiego znaczenia ile produkują inwertery jeśli np. w tym samym czasie mam włączoną saunę, która bierze 8 kW i to ona wysyca całą produkcję.

vwir

Pionier e-mobilności
W sumie można zerknąć w tą integrację i przerobić jeśli trzeba. Jedną już zrobiłem sam (do falownika Afore) bo okazało się, że mam jakiś nowszy model, nie wspierany przez standardową integrację w HA.

Michal

Pionier e-mobilności
Da się podobno (https://www.linuxiarz.pl/2323/sofarsolar-ktl-x-home-assistant-monitoring-twojej-fotowoltaiki/) podłączyć moduł ESP 8266, który będzie to odczytywał prawidłowo bezpośrednio Modbus-em tak jak pisał @daniel i mam gdzieś nawet takie walające się ESP ale nie mam konwertera RS485 do TTL i nie chce mi się w to bawić :p
Ogólnie ta integracja Solarman pewnie będzie działać poprawnie na 95% falowników SofarSolar, więc radziłbym spróbować - nie wymaga kombinacji i dodatkowych sprzętów. Drugi inwerter pozwala odczytywać te dane bez problemu i mam w ten sposób lokalne odśnieżanie danych co 5 sekund.
Mógłbym też podłączyć integrację z chińskimi serwerami Solarman i wtedy miałbym komplet danych od nich z takim minusem, że odświeżanie co ~5 minut ale nie chce mi się, bo wystarczy mi to so mam na liczniku Wi-Fi Shelly 3EM dla dla całego domu.

vwir

Pionier e-mobilności
Ja u siebie też produkcję mierzę sam. Tej integracji używam tylko do odczytu napięć (bo już mi się nie chciało dorabiać swojego pomiaru napięcia, skoro falownik daje mi to "za darmo").

daniel

Pionier e-mobilności
Na stronie producenta sterownika mam info, że ktoś zrobił integrację z Sofar, ale nie ma podanego modelu ani nic.

Jeden ze sprzedawców od PV twierdzi, że nie ma takiej opcji, ale inwerter samo sobie dobrze zarządza i nie potrzeba nic więcej robić.
Tylko mi chodzi o to czy włączyć dodatkowe urządzenie czy nie.

Polecać iść od razu w falownik hybrydowy czy nie? Coś czuję, że i tak będę chciał mieć magazyn energii jako gadżet nawet, byleby cena była znośna.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Na stronie producenta sterownika mam info, że ktoś zrobił integrację z Sofar, ale nie ma podanego modelu ani nic.

Jeden ze sprzedawców od PV twierdzi, że nie ma takiej opcji, ale inwerter samo sobie dobrze zarządza i nie potrzeba nic więcej robić.
Tylko mi chodzi o to czy włączyć dodatkowe urządzenie czy nie.

Polecać iść od razu w falownik hybrydowy czy nie? Coś czuję, że i tak będę chciał mieć magazyn energii jako gadżet nawet, byleby cena była znośna.
Ja nie kupiłem falownika hybrydowego zakładając instalację w 2020 i żałuję, bo na dniach rozbudowuję instalację do 10kWp i tutaj wchodzi mi falownik hybrydowy i magazyn.

Michal

Pionier e-mobilności
Ta integracja Solarman, której używam czyta jednak Modbus, a nie plik html - zapomniałem o tym :p
Tak - są tam takie dane jak podają na tej stronce @daniel, a nawet więcej - ten falownik jest jednofazowy.
solarman.png

Last edited:

daniel

Pionier e-mobilności
Zdecydowałem się, że na płn-zach. stronie założę panele jak będzie brakowało prądu, ale na razie idę na nasłonecznioną stronę z 8,5kW.
Prowadzę nadal rozmowy i jeden z instalatorów stwierdził, że potrzebuję falownik hybrydowy 15, żeby móc bardziej obciążyć fazy. Przy falowniku 8kW jest do 3kW na fazę. Mi chcą dać 15, który daje 5,5kW na fazę.
Podobno trzeba na to zwrócić uwagę, bo przez zwykły falownik nie przechodzi cały prąd, a hybrydowy puszcza cały prąd przez siebie. Nie znajduję powodu dla którego tak musi być, ale może słyszeliście coś na ten temat?
Zastanawiam się teraz jak to wpłynie na wydajność falownika jeśli będzie miał połowę nominalnej mocy paneli podłączonych do niego. Nie będzie pracował w optymalnych warunkach.

daniel

Pionier e-mobilności
Pooglądaj sobie, nawet z sensem kanał
Oglądałem, ostatnio mi się pojawił na YT i faktycznie dużo się można dowiedzieć szczegółów.
Niemniej to nie odpowiada na pytanie czy potrzebuję takiego wielkiego inwertera i jak to będzie wpływać na współpracę z panelami jeśli będzie ich tak mało.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Weź specyfikację konkretnego falownika, jaki Ci gośc proponuje i popatrz na zakres napięć MPPT. Potem policz napięcie jakie daje Twój string (napiecie panela razy ilość paneli w stringu). Jeśli jest poniżej dolnej granicy (lub blisko dolnej granicy) to kicha.

daniel

Pionier e-mobilności
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Weź specyfikację konkretnego falownika, jaki Ci gośc proponuje i popatrz na zakres napięć MPPT. Potem policz napięcie jakie daje Twój string (napiecie panela razy ilość paneli w stringu). Jeśli jest poniżej dolnej granicy (lub blisko dolnej granicy) to kicha.
A wiesz może czy ta "obciążalność fazowa" jest rzeczywiście wymagana? Nie do końca rozumiem czemu cały prąd, który wchodzi do domu musi przepływać przez falownik hybrydowy i ta obciążalność jest wymagana taka wielka. Myślałem tylko, że falownik musi obłużyć "deltę" między produkcją a zużyciem. Rozumiem, że musi mieć możliwość pracowania wyspowo, ale czy do tego nie wystarczy stycznik 3f na wejściu do instalacji, który odcinałby mnie od sieci?
Jak nie będzie prądu to przecież nie potrzebuję ładować samochodu jedenastoma kilowatami i jednocześnie używać płyty indukcyjnej.