Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
HYUNDAI
Hyundai Kona EV Forum • Hyundai Kona Electric
Moja przygoda z nowym Hyundaiem Kona EV
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 209106, member: 919"] Polski system prawa konsumenckiego nie jest (chyba) taki zły. Prawo cywilne też nie. Problem jest (wydaje mi się) w egzekwowaniu i jednego i drugiego. W UK są dwie zasadnicze różnice w tej dziedzinie w porównaniu do PL: 1. Dzięki ustawie [URL='https://www.which.co.uk/consumer-rights/regulation/consumer-rights-act-aKJYx8n5KiSl']Consumer Rights Act 2015 [/URL]konsument ma bezwzględne prawo zwrotu wadliwego towaru w ciągu 30 dni od zakupu, a do 6 miesięcy po zakupie wystarczy tylko jedna nieskuteczna próba naprawienia towaru, aby zażądać zwrotu pieniędzy albo wymiany towaru. Najważniejsze jest też to, że konsument nie musi niczego udowadniać w ciągu tych 6 m-cy, bo to sprzedawca musi udowodnić, że produkt nie jest wadliwy. 2. Gdyby jednak reklamowanie towaru nie skończyło się satysfakcjonującym dla konsumenta rozwiązaniem, istnieje coś co nazywa się '[URL='https://www.moneysavingexpert.com/reclaim/small-claims-court/']Small Claims Court[/URL]'. Nie jest to de facto typowy sąd, a raczej jego uproszczona wersja dająca możliwość składania osobiście pozwów online do sumy 10 tyś. GBP. Wszystko bez prawnika. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
HYUNDAI
Hyundai Kona EV Forum • Hyundai Kona Electric
Moja przygoda z nowym Hyundaiem Kona EV