Co do instalatora ja korzystałem z firmy z Oświęcimia, chyba raczej lokalna firma. Panele Hyundai, falownik Growatt. Instalacja w jeden dzień, bez problemów. W przypadku problemów z wysokim napięciem, kontakt niezły, zazwyczaj do kilku godzin.
Przed założeniem brałem wyceny z rożnych miejsc. Firmy z okolic Krakowa wyceniały się 26-31k PLN za 5,25 kWp na dachu krytym dachówką. Columbus wtedy wysłał wycenę na 36.5 panele Jinko, falownik Fronius. W zeszłym roku Columbus robił instalację u kolegi w trzebini 7.6kWp, z magazynem 5kWh na foxess, wycenione na 76k PLN. Jakie są doświadczenia z Columbusem? Realizacje przez podwykonawców, przez co droga kontaktu w razie usterki się wydłuża. Kolega przez około 3 miesiące regularnie co tydzień musiał się kontaktować z Columbus aby ustawili magazyn bo coś nie grało. Okazało się że podwykonawca podłączył coś odwrotnie i stąd magazyn nie działał jak powinien.
Obecnie zbieram wyceny dla siebie na 5.4-5.6kWp z carpotem i magazynem 10kWh i ceny są od 52k PLN do 98k PLN.