Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

nnnnn

Pionier e-mobilności
LiFePo da się znaleźć w lepszych cenach.
Pierwszy lepszy link:
albo inny:
Nowe, z fakturą, oficjalna dystrybucja, 10 lat gwarancji, można dostać całkiem przyjemne dofinansowanie. No i na pewno się nie zapalą w domu.

300PLN za kWh to chyba tylko w sytuacji gdy komuś jakieś Niro się "zgubiło". Bo normalne ceny za używki to raczej bliżej 600PLN/kWh. Za nowe wolę nie myśleć.
Przy wymaksowaniu dotacji czyli 15kwh (37487,85-16000) cena za kwh spada do 1432 za kwh z gwarancją i wsparciem producenta

nnnnn

Pionier e-mobilności
Rzeczywiście, cena świetna, sprzedawane przez litowepl a oni chyba unikają sprzedaży chłamu.

daniel

Pionier e-mobilności
Co do instalatora ja korzystałem z firmy z Oświęcimia, chyba raczej lokalna firma. Panele Hyundai, falownik Growatt. Instalacja w jeden dzień, bez problemów. W przypadku problemów z wysokim napięciem, kontakt niezły, zazwyczaj do kilku godzin.
Przed założeniem brałem wyceny z rożnych miejsc. Firmy z okolic Krakowa wyceniały się 26-31k PLN za 5,25 kWp na dachu krytym dachówką. Columbus wtedy wysłał wycenę na 36.5 panele Jinko, falownik Fronius. W zeszłym roku Columbus robił instalację u kolegi w trzebini 7.6kWp, z magazynem 5kWh na foxess, wycenione na 76k PLN. Jakie są doświadczenia z Columbusem? Realizacje przez podwykonawców, przez co droga kontaktu w razie usterki się wydłuża. Kolega przez około 3 miesiące regularnie co tydzień musiał się kontaktować z Columbus aby ustawili magazyn bo coś nie grało. Okazało się że podwykonawca podłączył coś odwrotnie i stąd magazyn nie działał jak powinien.
Obecnie zbieram wyceny dla siebie na 5.4-5.6kWp z carpotem i magazynem 10kWh i ceny są od 52k PLN do 98k PLN.
W takim razie nie ma co się bać Columbusa? Jak widzę reklamy w internecie to włącza mi się reakcja alergiczna. Słyszałem, że ostatnio mieli dużą stratę finansową, a w tym kwartale wyszli lekko na plus. Słyszałem też właśnie, że obsługa klienta po sprzedaży jest tragiczna. Podpisz umowę i zostajesz sam, tak jak Twój kolega, ale to nie tylko charakterystyka tej firmy, zeby nie było.
Podejrzewam, że robiąc to za pośrednictwem Enea będzie to wyglądało podobnie.
Z kolei robiąc to przez lokalną firmę będzie można znaleźć kogoś kto szybko się za to weźmie, ale pytanie czy za dwa lata nadal będzie z kim rozmawiać.
Zacznę pytać o oferty. Zobaczymy co mi zaoferują.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie wiem, znam opinię tylko tego jednego kolegi, polecałem mu firmę, która robiła u mnie, on uznał że drożej będzie lepiej a na wyniki tego zakupu nie trzeba było czekać.
W 2020 ja przez chwilę się nad nimi zastanawiałem po spotkaniu ze sprzedawcą, który nachalnie próbował mi sprzedać oferując "promocję na, którą już trzeba się zdecydować bo ważna tylko 5 dni"

Najważniejsze to porównać kilka ofert.

aadamuss

Posiadacz elektryka
W takim razie nie ma co się bać Columbusa? Jak widzę reklamy w internecie to włącza mi się reakcja alergiczna. Słyszałem, że ostatnio mieli dużą stratę finansową, a w tym kwartale wyszli lekko na plus. Słyszałem też właśnie, że obsługa klienta po sprzedaży jest tragiczna. Podpisz umowę i zostajesz sam, tak jak Twój kolega, ale to nie tylko charakterystyka tej firmy, zeby nie było.
Podejrzewam, że robiąc to za pośrednictwem Enea będzie to wyglądało podobnie.
Z kolei robiąc to przez lokalną firmę będzie można znaleźć kogoś kto szybko się za to weźmie, ale pytanie czy za dwa lata nadal będzie z kim rozmawiać.
Zacznę pytać o oferty. Zobaczymy co mi zaoferują.
Lepiej szukaj kogoś z okolicy, najlepiej gdyby to był elektryk który robi instalacje i zakłada FV. Nie zniknie tak szybko z rynku jak firmy które się pojawiły na montaż FV.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Podobnie jak @aadamuss , odpuśc Columbusa i poszukaj w swojej okolicy jakiejś firmy która ma sensowne opinie. Wyjdzie taniej i szybszy kontakt.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Był tu nawet kiedyś wątek na forum, gdzie kilka osób polecało instalatorów. Odległość niekoniecznie jest istotnym problemem.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@daniel stawiasz PV oraz
A. mały magazyn, taki żeby obskoczyc noc
B. Pchasz tani prąd w samochód
Do pompy na zimę raczej będzie trzeba kupić energię. Pomyślałby też nad sprzętami Smart grid ready ale wątpię że szybko i do wszystkich pojawia się aktualizacje uwzględniające polski rynek energii, ale zawsze można użyć cen od sąsiada.
Ile PV to wszystko jedno. Myślę że dobrym strzałem jest falownik 10kWp, pewnie prądu braknie ale w nowych zasadach kolejne kWp będą się bardzo wolno amortyzowaly. Mniejsza lepsza bo większy udział autokonsumpcji, ale inwestycja per kWp troszkę droższa i więcej trzeba będzie dokupywać. Każdy kolejny kWp będzie się dłużej zwracał, dlatego nie szalalbym z ilością. Nie ma dużego sensu sprawdzac zużycia z całego roku, bo i tak się nie zbilansujesz. Wystarczy sprawdzić tydzień/miesiąc e okresie wiosna-jesień bo tylko w tym okresie możnaby się trochę zbilansować magazynem.
Uważam że za kilka lat zamiast dowalać kolejne kWp PV lepiej będzie dodać kilka kW z wiatru

nnnnn

Pionier e-mobilności
A jaki jest koszt sensownego wiatraka? I tak naprawdę to ilość lokalizacji pod wiatr jest mocno ograniczona.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Sensowne to od 2kW w góre, żeby pokryć takie stałe zuzycie przez całą dobę zazwyczaj wynoszace 50-300W, ceny od ~10tys. Ale najpierw bym szedł w PV bo to mniej problematyczne i tansze. Wiatr zorbi sie popualrniejszy za pare lat a pewnie boom bedzie ok 2035

nnnnn

Pionier e-mobilności
Sensowne to od 2kW w góre, żeby pokryć takie stałe zuzycie przez całą dobę zazwyczaj wynoszace 50-300W, ceny od ~10tys. Ale najpierw bym szedł w PV bo to mniej problematyczne i tansze. Wiatr zorbi sie popualrniejszy za pare lat a pewnie boom bedzie ok 2035
Tylko musi jeszcze regularnie wiać, ja sam się zastanawiałem nad wiatrakiem ale jest do tego jest więcej warunków do spełnienia niż przy PV. Mieszkam na niewielkim wzniesieniu i jak wieje to wieje tak, że garaże przesuwa, a pozostałym okresie cisza zupełna.

Michal

Pionier e-mobilności
W celu zwiększenia sprawności aby światłość wiekuista była , a nie piekielna ciemnosć

Syn z Gdańska mi przesłał.
Może to tam się @rawier ładował, że miał 258 kW :D

vwir

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak w Teslach, ale w innych autach jak najbardziej się zdarza. Pamiętam że Bjorn niejednokrotnie widział wyższe wartości niż teoretycznie dany samochód mógł przyjąć. Raptem o kilka kW, ale zdarza się.

Michal

Pionier e-mobilności
Jako zadeklarowany ateista i przeciwnik instytucji kościelnej to raczej pchałbym Teslę niż ładował w takim miejscu ;)
Spokojnie, woda święcona ateistów nie parzy i można się ładować ;)

dawiss

Nowy na Forum
Czy przy tej sprzedaży energii w cenie godzinowej, zakup też będzie wg. ceny godzinowej czy wg. ceny taryfowej? W przyszłym roku wprowadzam się do domu z 5 kWp PV, pompą 6 kW. Rozważam montaż magazynu z dotacji, jeśli nadal będą - myślicie, że warto czy lepiej dołożyć kolejne panele na stronę północno-wschodnią? Dom ma powierzchnie 125 m2 po podłodze, użytkowa 110 m2. Po przeprowadzce chcę też zmienić auto na elektryka. Dom kupuję już z gotową instalacją, więc chyba będę mógł skorzystać z dotacji.