Możliwa obniżka cen TM3

elektryk

Pionier e-mobilności
Oczywiście masz rację, przy czym na cenę auta składa się wiele czynników. Moim zdaniem zmiany cen Tesli odzwierciedlają właśnie trendy w cenie materiałów i koszcie produkcji. Do tej pory właśnie nawet pomimo 5x wzrostu cen litu, udawało im się w minimalnym stopniu podnosić ceny aut, bo cały czas pracują nad zmniejszaniem kosztów produkcji, dlatego teraz przy spadku cen materiałów składowych i spadku popytu widzę szansę na obniżki cen samochodów.
Zgadzam się w pełni, że ceny będą spadać długoterminowo i trend makro jest tutaj bardzo wyraźny.

Ale sprzedaż samochodów jest sezonowa i pierwszy kwartał historycznie zawsze był najgorszy dla wszystkich producentów. Wynika to z faktu, że firmy wolą kupować na koniec roku ze względów podatkowych, a Kowalski nie lubi wychodzić z domu w zimie zwłaszcza, żeby kupować samochód.

Teraz wg mnie mamy górkę paniki i ludzie się kurczowo trzymają swoich portfeli:
- upadające banki
- ludzie dostrzegli, że jednak jest/będzie kryzys
- masowe zwolnienia w IT (w PL z tego co się orientuję może masowych nie ma, ale dużo trudniej o szybkie znalezienie pracy teraz)
- wysokie stopy procentowe i ludzie wolą trzymać kasę na lokatach/rachunkach oszczędnościowych na wysoki procent

To co teraz się stanie jest dla mnie oczywiste:
- obniżka stóp procentowych - chomikowanie kasy na kontach/lokatach nie będzie już tak opłacalne
- pieniądz w związku z tym zacznie wracać na rynek co zwiększy popyt m.in. na elektryki
- duże wzrosty sprzedaży Tesli r/r w PL oznaczają, że będzie jeszcze większe zainteresowanie zakupem Tesli (efekt kuli śniegowej) - to działa tak samo jak sprzedaż paneli fotowoltaicznych - sąsiad ma, to i ja zainstaluję
- bardzo duża ilość instalacji fotowoltaicznych powoduje problemy z napięciem w sieci i wyłączanie się instalacji - elektryki są naturalnym rozwiązaniem tego problemu, można zmniejszać napięcie ładując w odpowiednim momencie - jak się wieść o tym rozniesie, to zadziała efekt kuli śniegowej jeszcze bardziej

Do tego ogólny trend przechodzenia na elektryki, zakaz sprzedaży spalinowych od 2035 i wg mnie mamy idealny przepis na boom na rynku sprzedaży elektryków. To raczej pozwoli zachować dotychczasowe ceny przez jakiś czas do wyczerpania puli kupujących z tej półki cenowej.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
tanocha_z_Polskim3,new,pl_PL,0,12,Km,M3RWD,191510,PLN,191510,155699,
tanocha_z_Polskim3,new,pl_PL,1,10,Km,M3RWD,196130,PLN,196130,159455,
TM3LR_z_Polskim3,new,pl_PL,2,9,Km,LRAWD,229490,PLN,229490,186577,
Co to znaczy? Ze była M3 RWD za 155699 netto? A AWD za 229490 brutto ?

xcszuv

Zadomawiam się
Zgadzam się w pełni, że ceny będą spadać długoterminowo i trend makro jest tutaj bardzo wyraźny.

Ale sprzedaż samochodów jest sezonowa i pierwszy kwartał historycznie zawsze był najgorszy dla wszystkich producentów. Wynika to z faktu, że firmy wolą kupować na koniec roku ze względów podatkowych, a Kowalski nie lubi wychodzić z domu w zimie zwłaszcza, żeby kupować samochód.

- upadające banki
- masowe zwolnienia w IT (w PL z tego co się orientuję może masowych nie ma, ale dużo trudniej o szybkie znalezienie pracy teraz)
- wysokie stopy procentowe i ludzie wolą trzymać kasę na lokatach/rachunkach oszczędnościowych na wysoki procent

- obniżka stóp procentowych - chomikowanie kasy na kontach/lokatach nie będzie już tak opłacalne
- pieniądz w związku z tym zacznie wracać na rynek co zwiększy popyt m.in. na elektryki
- duże wzrosty sprzedaży Tesli r/r w PL oznaczają, że będzie jeszcze większe zainteresowanie zakupem Tesli (efekt kuli śniegowej) - to działa tak samo jak sprzedaż paneli fotowoltaicznych - sąsiad ma, to i ja zainstaluję
- bardzo duża ilość instalacji fotowoltaicznych powoduje problemy z napięciem w sieci i wyłączanie się instalacji - elektryki są naturalnym rozwiązaniem tego problemu, można zmniejszać napięcie ładując w odpowiednim momencie - jak się wieść o tym rozniesie, to zadziała efekt kuli śniegowej jeszcze bardziej

Do tego ogólny trend przechodzenia na elektryki, zakaz sprzedaży spalinowych od 2035 i wg mnie mamy idealny przepis na boom na rynku sprzedaży elektryków. To raczej pozwoli zachować dotychczasowe ceny przez jakiś czas do wyczerpania puli kupujących z tej półki cenowej.

- upadające banki

Potwierdzam ponad 5 volt mniej w sieci Przy 12 A (celowo obniżone do 9 kw moc ładowania) 😉 i nie ma problemu.z napięciem 254 v przy którym falownik się wyłączy.
ps. a jaki ładny wykres przy doładowaniu niby tylko 30 %

Attachments

• Screenshot_20230329_205249_SUPLA.jpg
    Screenshot_20230329_205249_SUPLA.jpg
    339,1 KB · Liczba wyświetleń: 64

pluto

Pionier e-mobilności
Nowe ceny modeli 3

Cennik.jpg

3.jpg

Last edited:

elektryk

Pionier e-mobilności
Może chcą zbudować backlog, żeby ludzie nie czekali na inventory które dla 3RWD mieli po 206k na koniec kwartału.

Tak czy owak cena super, autko też bardzo fajne, ma ładowarkę AC 11kW! Na początku była 7.4kW.

Porównywałem bebechy z 3LR i główna różnica to drugi silnik, większa bateria (niklowa), 250kW max SuC (vs 175) i trochę lepsze audio. Poza tym to ten sam samochód.

Wg mnie to bardzo dobry deal, zwłaszcza że bateria LFP całkiem szybko się ładuje nawet przy wysokim stanie naładowania.