Możliwa obniżka cen TM3

Michal

Moderator

Michal

Moderator
@Teslowychopak (raczej BMWowychopak)
Chyba jesteś trochę słaby z matmy, to wyjaśnię Ci trochę jak to działa.
Jak ktoś kupił auto za powiedzmy 260k, a teraz cena jest 240k, to ok wartość odsprzedaży spadła od razu, ale gość ma teraz takie opcje:
  1. Jeśli chce zostać przy Tesli i zmienić niedługo auto, to ceny nowych też mu spadły, więc w sumie to niewielka różnica dla niego, bo sprzeda za te 20 tys mniej, ale kupi następne auto też za 20 tyś mniej.
  2. Jeśli chce zostać ze swoim autem na dłużej, to w sumie niewielka różnica, bo spadek wartości starego auta i tak będzie na tyle duży, że cena nowego ma nie niego niewielki wpływ.
  3. Jeśli chce zmienić markę, to najprawdopodobniej po tych ruchach Tesli też będzie do przodu, bo inne marki też będą musiały w końcu zacząć obniżać ceny, bo kto przy zdrowych zmysłach kupiłby teraz coś innego :p
Ten Twój kumpel "zarobił na BMW", bo ceny nowych tak strzeliły do góry, a z tego też wynika, że nie kupił następnego BWM, bo wtedy by w sumie stracił :p

Ja kupiłem w grudniu 2020 za ~240 tys i ok, mogłem w szczycie rok temu pewnie sprzedać też za 240 tys, bo nie było aut i ceny poszły w górę, ale co z tego jak byłbym bez auta przez rok i czekałbym czy może ceny spadną czy nie :p Ja Kupując auto planowałem sprzedać je po 2-3 latach za 200 - 210 tys i dla mnie nic się nie zmieniło ;)

Bo w życiu to trzeba mieć mózg i jajca. Mózg do liczenia i jajca do pogodzenia się z tym, że źle się policzyło :D

xcszuv

Zadomawiam się
Nie rozpędzajcie się tak z tymi cenami. Zaraz będą nam dopłacać żeby kupić nową Tm3 😀.
..a na poważnie to ciężko się dziwić że używana TM3 może być o 100 tys tańsza jak ktoś kupywal w IV kw 22. za 245 tys
To teraz 205tys. minus dotacja (27 tys) to nówka wychodzi 178 tys .
Pod koniec roku realna cena używki to 150 tys 😀.
Nigdy nie myślałem kategorią zakupu TM3 , że na niej zarobię.
Choć sprzedaję 6 letnią Corolle kupiłem za 82 tys. a wczoraj od ręki Dealer mi daje 56 😉. Trzeba było zostać przy Toyocie 😉😘😉

Last edited:

Michal

Moderator
Choć sprzedaję 6 letnią Corolle kupiłem za 82 tys. a wczoraj od ręki Dealer mi daje 56 😉. Trzeba było zostać przy Toyocie 😉😘😉
Nawet Trabanta teraz sprzedaż drożej niż kupiłeś, bo tak działa wysoka inflacja :p
Toyota nie ma tu nic do rzeczy.
Ja właśnie dlatego kibicuję Tesli, bo oni nie próbują nas przy okazji wydymać jak wszyscy ICE.
Mimo inflacji opłaca im się obniżyć ceny, to obniżają. Myślisz, że BMW obniży? chyba tylko jak im się place zapchają pod sufit, a bankructwo zajrzy do gardła, ale wtedy będzie już za późno :p

aadamuss

Pionier e-mobilności
Ciekawe co zrobią leasingi które wyceniły auto na koniec leasingu bez wykupu? Nowe może się okazać niewiele droższe niż cena wykupu.

xcszuv

Zadomawiam się
Ciekawe co zrobią leasingi które wyceniły auto na koniec leasingu bez wykupu? Nowe może się okazać niewiele droższe niż cena wykupu.
Jak ktoś ma.operacyjny z niskim.np 1 % wykupem to leasingowi to wisi. Ale jak ktoś ma wynajem z jak najniższym wkładem własnym i ratą to Lesing ma przechlapane... 😀

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie wszyscy mają ciągoty wlasciciela komisu , czasem ktoś kupuje coś, bo chce mieć tu i teraz .
Kupujac nowy telewizor poprawiamy sobie na ogół komfort nie licząc ile straci za kilka lat .Konsola ma tez bawić itd
Mamy dziwną mentalność wschodnią , że w przypadku akurat samochodów jest inaczej.
Jeszcze go nie ma, a już sie go sprzedaje ?.
Ciekwe to pod wzgledem socjologicznym , bo dotyczy wybranych produktów i części świata.

Obniżka powinna wszystkich cieszyć co mają na wzgledzie ekologię , natomiast u nas tych co mają ev powinna martwić , bo Panstwo ma w dupie te wyższe wartości a wzrost sprzedazy kiepsko stymuluje powstawanie infrastruktury .
Dla nas to zła wiadomość nie że taniej sprzedamy używki, a że gorzej nam będzie teraz z ev korzystać .
To bedzie mam nadzieję chwilowe bo jednak rosnie świadomość i wiedza a z nią masa wyborców .

Last edited:

elektryk

Pionier e-mobilności
Jak będziesz sprzedawał to tyle stracisz ze zapomnisz o tych kilometrach, na BMW 330 jak straciłeś to minimalnie na Tesli płyniesz codziennie ,sprzedasz ja za pare lata taniej niż Nissana leafa.
Na BMW 330e straciłem jakieś 50% po 5 latach i to pomimo, że kupiłem go z 70k rabatu.

Na Tesli nie stracę, bo zobaczysz co się będzie działo za kilka lat - nikt już nie będzie chciał kupować spalinówek, a produkcja elektryków nie będzie nadążać - teraz jest super moment na kupno, bo jeszcze rynek nie dojrzał do elektryków, a produkcja u Tesli rośnie, więc ceny maleją. Jak się ludzie zorientują, że kupno spalinówki to wyrzucanie kasy w błoto to będzie wesoło.

xcszuv

Zadomawiam się
Jestem podobnego zdania jak Bronek , choć myślę że ci co zamawiają dzisiaj TM3 mają większego banana na twarzy niż ci co.odebrali w 22 😀