Możliwa obniżka cen TM3

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Teslowychopak, może wystarczy tych żenujących dygresji? Czy żal dupę ściska? Czy ktoś nie płaci Ci za pisanie tych pierdoletów bo nie widzę innego sensu. Nikt mnie nie zmuszał do zmiany samochodu klasy premium za 0,5 mln zł na rzekomo fatalnie wykonaną Teslę, ale nie wyobrażam sobie powrotu w drugą stronę... Nawet na południu Niemiec ubawy wyznawców BMW na konto Tesli...
A o co ci chodzi ze pisze prawdę? jakbym nie miał Tesli to mógłbyś mnie nazywac tropem ale mam obie marki i mogę porównać ,dlatego pisze ze jeden pseudo serwis na Polskę to jakaś kpina .

Michal

Moderator
Byłeś w tym "pseudo" serwisie?

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Oczywiście, że nie był bo nie ma takiej potrzeby w Tesli. Poza tym jemu głównie chodzi o ładne panie, które parzą kawę.
Lubię ładne Panie a ty ? może ty nie lubisz ? co na to poradzę.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak czytam z jakimi pierdołami jeżdżą ludzie do serwisu to nie dziwię się, że są kolejki w serwisach. Bez znaczenia czy Tesla czy Bmw.
Ok 5 lat z ev i 2ie wizyty (jedna gwarancyjna) w obu markach samochodów co miałem.
Koszt z hotelem ok 1000zl , bo przy okazji był shopping damski .
A tak to 5 stów u Nissana za obowiązek . Wiec serwis może być dla mnie tylko jeden lub wcale , bo Berlin mam o 200km bliżej niż Stolicę .

Ale w fazie pecha życiowego to wg mnie jeden serwis to wstyd. I nie wiadamo kto ma się wstydzić My czy Oni ?

miksell

Posiadacz elektryka
Moja analiza sytuacji (oczywiście w bardzo dużym uproszczeniu):

Zróbmy porównanie do czegoś podobnego i znajdźmy wspólny mianownik:
  • TM 3 kosztuje obecnie ok. 205 000 zł, gdzie bateria = 60 KWH, jest warta ok. 60 000 zł. więc BUDA + Silnik EL i osprzęt = 145 000 zł.
  • Toyota Corolla (w bogatej opcji), która ma zbliżone rozmiary do TM3 w wersji hybrydowej więc Buda + Silnik Spalinowy ok. 130 tys zł.
Na szybko wyszukałem iż Toyota ma średnią marżę na samochodzie: 8,8% więc Corolla bez marży to koszt: ok 120 tys .
Średnia marża Tesli: 18% więc buda TM3 bez marży to koszt: = 122 000zł

WNIOSKI:
1. Zakładając, że TM ma być autem dla Ludu i Elon wprowadzi marżę jak Toyota, to Tesla może kosztować tyle co Corolla + wartość baterii = 130000 + 60000 zł = 190 000 zł
2. Jest potencjał na oszczędność jeszcze 15 tys zł.
3. Wiadomo iż jeden KWH baterii tanieje więc na pewno będzie taniej.
4. Nie uwzględniam inflacji ;-)