I to sa ceny bez dystrybucji…
Obecnie mamy już 1,25 mln mikroinstalacji PV o łącznej mocy zainstalowanej prawie 13 GW (na początku 2020 było 0,15 mln i poniżej 1 GW). Wiatraki to 8,5 GW zainstalowanej mocy. W sumie OZE to jakieś 22-23 GW zainstalowanej mocy.
W PL średnio dziennie mamy pobór mocy na poziomie ~20 GW.
W połowie przyszłego roku wchodzi tzw. wirtualny prosument pozwalający zainwestować w oddaloną (cudzą) instalację PV i rozliczać prąd w mieszkaniu w bloku wg posiadanego udziału w wykupionej instalacji PV na takich samych zasadach jakbyśmy ją sami zainstalowali na dachu.
Obecnie dużo firm zauważyło korzyści z PV i instalują, żeby obniżyć koszty produkcji lub utrzymania infrastruktury. W przyszłym roku wirtualny prosument zwiększy inwestycje w duże farmy PV.
Ja ostatnio ładowałem się na stacji Circle K Czajowice tuż przy górnym parkingu w Ojcowie - koszt 1,16 zł/kWh za Type2 22kW - naładowałem się na full nie płacąc za parking w Ojcowie (super miejscówka na spacer - polecam) i jeszcze z dobrą stawką za prąd. Dali taką bo cała stacja oraz przyległe myjnie i tereny są obłożone panelami PV.
Także nawet jeśli zakłady energetyczne będą kombinować z cenami to zadziała inicjatywa oddolna, mocno rośnie ilość magazynów energii, ludzie instalują na potęgę pompy ciepła, a coraz więcej osób zwiększa autokonsumpcję poprzez zakup elektryka.