MY 2024 AWD LR 19” - zasięgi

sigg

Posiadacz elektryka
Cześć,

Szukałem w internecie, ale nie mogłem znaleźć dobrego info, szczególnie w kontekście 19” opon, które nie są chyba popularne w USA.

Jaki jest zasięg (lato/zima) tak wyposażonego modelu:
1) w mieście
2) na autostradzie, jadąc 140km/h

Michal

Moderator
Cześć,

Szukałem w internecie, ale nie mogłem znaleźć dobrego info, szczególnie w kontekście 19” opon, które nie są chyba popularne w USA.

Jaki jest zasięg (lato/zima) tak wyposażonego modelu:
1) w mieście
2) na autostradzie, jadąc 140km/h
  • Zima
    • Miasto ~400 km
    • 140 kmh ~250 km
  • Lato
    • miasto ~500 km
    • 140 kmh ~300 km
W zasadzie niezależnie od kół, bo one robią różnice około 2-3% przy dużych prędkościach.
Miasto przy wyłączonym wartownika, bo z włączonym, dużo zależy od tego ile stoisz autem poza domem. Wartowni zjada 200W, co daje 4,8 kWh (6,5%) na dobę.

Last edited:

Michal

Moderator
I dla pewności - tutaj mówisz o pełnej baterii (czyli 100%->0%)?
Raczej 95-5% ;)
Dopisałem też zdanie o wartowniku.

nabrU

Moderator
Bo prędkość ustawiłeś ze 140 albo i lepiej, a to zjada baterię szybko. Dodatkowo masz pewnie ustawioną jazdę jak najszybciej (tj najkrótszy czas całkowity podróży), a jak najszybciej to jest dojechać z małym SoC i ładować się krótko zanim prędkość ładowania spadnie znacząco (jak widać ładowania masz do ok. 60%).

Możesz przesunąć suwak w ABRP na rzadsze, ale dłuższe ładowania co zapewnę wydłuży ciutkę czas podróży

sigg

Posiadacz elektryka
Bo prędkość ustawiłeś ze 140 albo i lepiej, a to zjada baterię szybko. Dodatkowo masz pewnie ustawioną jazdę jak najszybciej (tj najkrótszy czas całkowity podróży), a jak najszybciej to jest dojechać z małym SoC i ładować się krótko zanim prędkość ładowania spadnie znacząco (jak widać ładowania masz do ok. 60%)
No ustawiłem prędkość taką, jaka jest w Polsce dopuszczalna na autostradach, czyli 140km/h.

Jaki jest sens jechać 2-3h pomiędzy ładowaniami skoro to ma tylko wydłużyć łączny czas podróży?

nabrU

Moderator
Jaki jest sens jechać 2-3h pomiędzy ładowaniami skoro to ma tylko wydłużyć łączny czas podróży?

Myślałem że postoje co godzinę czy półtorej Ci nie pasują.

Spróbuj zmniejszyć pedkość w ABRP do 130 czy nawet do 120 i zobacz jaki masz czas podróży wtedy. Inna sprawa że z mojego doświadczenia z dwoma EV, ABRP jest zbyt pesymistyczny i zawsze miałem trochę lepsze wyniki

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
To omiń pierwszą ładowarkę i dojdzeź do Świecka, nie ma to żadnej różnicy dla ciebe. Nie musisz się kurczowo trzymać ABRP.

nabrU

Moderator
To omiń pierwszą ładowarkę i dojdzeź do Świecka, nie ma to żadnej różnicy dla ciebe. Nie musisz się kurczowo trzymać ABRP.
Eee a niby jak skoro w Poznaniu ma 8%