Naprawa Tesli 3 po uderzeniach krawężnikiem

teślomierz

Zadomawiam się
1000km przejechane, 5 dni się nacieszyłem :(
Zagapiłem się na ekran i za późno zacząłem skręcać. Uderzyłem w lewy krawężnik najpierw lewym przednim kołem, potem lewym tylnim, odbiło mnie na drugą stronę jezdni i przywaliłem prawymi kołami w krawężnik, zatrzymując się na chodniku.
Najlepsze, że tak odzwyczaiłem się od uzywania hamulca, że w tej sytuacji puściłem pedały i hamował mi tylko rekuperacyjnie (no i na krawężnikach).

1. Jak obstawiacie co będzie do wymiany?
2. Ile to czasu może potrwać?
3. Jak ponaglić aso by nareperowali auto szybciej?

Nie dali mi auta zastępczego, stwierdzili, że nie mają, a części teslowe idą po 2 tyg.

20250320_002457.jpg
20250320_141407.jpg

20250320_141418.jpg

Lewe felgi pękły. Przednie lewe straciło powietrze w oponie, a lewe tylne wygięło się tak, że dolna część koła jest bardziej schowana do auta, a górna część koła odstaje. Prawe felgi się mocno obrysowały.

Komputer pokładowy Tesli w logach nie odnotował uderzenia. Blacha nietknięta.

jarqu

Posiadacz elektryka
O ja mega pech współczuję, znam ból moje poprzednie auto żona przerysowała jak miało 1500km na liczniku.
Dobrze widzę zderzak nietknięty ? Prześwit jest dość mały tyle dobrego że nie zahaczyło o zderzak a jak bateria?

teślomierz

Zadomawiam się
O ja mega pech współczuję, znam ból moje poprzednie auto żona przerysowała jak miało 1500km na liczniku.
Dobrze widzę zderzak nietknięty ? Prześwit jest dość mały tyle dobrego że nie zahaczyło o zderzak a jak bateria?
wg mnie to nic nie zahaczyło, zderzak całe jedynie po kołach dostał. Prześwit spadł, bo z opony powietrze uszło

6a8

Posiadacz elektryka
Szkoda, nie wiem czy dobrze to widać na tych zdjęciach, ale to lewe przednie nie jest trochę cofnięte ?
Trzeba sprawdzić czy elementy zawieszenia i geometria nie ucierpiały.
Jakby części do tesli szły dwa tygodnie, to by było wspaniale. Niestety, z niektórymi jest gorzej, idą ponad 2 miesiące. Który to body / aso ?

John

Zadomawiam się
Ouch, współczuję. Jak wysoki był to krawężnik i przy jakiej prędkości? Felgi niesamowicie poturbowane. W jakim czasie ASO planuje zrobic wycene i listę części do wymiany?

eimi

Pionier e-mobilności
Niestety ale przy takim uderzeniu wahacze pogięte. I módl się żeby silniki nie ucierpiały bo przy takim uderzeniu półosie potrafią rozwalic łożyska w silnikach.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Geometria na pewno walnięta.

Łożyska, półosie, amortyzatory, przeguby, wahacze, drążek stabilizujący, silniki do sprawdzenia...
Na zdjęciu widać, że przednie koło przesunięte jest w tył...

No grubo :(

cooler

Pionier e-mobilności

teślomierz

Zadomawiam się
I módl się żeby silniki nie ucierpiały bo przy takim uderzeniu
a nie powinno byc cos w logach jakby silniki dostały? Bo w logach nic nie ma o uderzeniu, A kiedys przywalilem z predkoscia 30 km/h w kraweznik to było powiadomienie o wykrytej koizji.

Jak silniki do wymiany by były to nie bedzie szkody całkowitej i nowe auto?