Naprawdę dobre ceny na TM3 performance w Szwecji

Michal

Pionier e-mobilności
Nigdy nie mówiłem, że będzie łatwo ale przy wersji TM3 Performance za 20 000 taniej w samej cenie i 27 000 taniej przez dotację (w sumie 47 000), może warto się pobawić ;)
Cena auta w garażu wychodzi około 200 000 zł, kompletnie bez odliczania i innych bzdetów (no może z dofinansowaniem) więc ten tego :D

krzyss

Pionier e-mobilności
Nigdy nie mówiłem, że będzie łatwo ale przy wersji TM3 Performance za 20 000 taniej w samej cenie i 27 000 taniej przez dotację (w sumie 47 000), może warto się pobawić ;)
Cena auta w garażu wychodzi około 200 000 zł, kompletnie bez odliczania i innych bzdetów (no może z dofinansowaniem) więc ten tego :D
Wszystko sie rozbija o vat. Bo nawet jak nie na firme tylko prywatnie nowe sprowadzasz masz vat zaplacic u nas w PL. Naszego US nie interesuje ze zaplaciles go w innym kraju UE.
Chyba ze uzywany ponad 6 miesiecy albo ponad 6000km

Michal

Pionier e-mobilności
You have to pay VAT in the country where you register the car. VAT should be charged on the total price of the car - this includes any accessories or associated costs, such as delivery costs.

If you are buying the car in one EU country and you intend to take and register it in another EU country, you need to inform the car dealer so you don't pay VAT there.

If you have paid VAT twice, both in the country of purchase and in the country of registration, you are entitled to a refund. You must take this up first with the seller or, as a second step, with the tax authorities
Open as an external link
in the country where you have bought the car.

Michal

Pionier e-mobilności
Jeszcze chwila i sam może kupisz nowe auto ze Szwecji :)

krzyss

Pionier e-mobilności
No ale mowie, tesla nie sprzeda Ci bez VAT, byl jakis gosc na FB co sie uparl ze sprowadzi z CRO i tez mu sie nie udalo.
Mimo ze powinni to tego nie zrobia.
Mi w tesli w Austrii tez odmowili sprzedania WC3 bez vat na firme. Kazali zworcic sie do Polskiego oddzialu. Iphona w apple store w DE tez mi nie chcieli sprzedac bez vat mimo ze spelniam wszystkie wymogi.
I dokladnie jak tam jest napisane oni go moga oddac.. ktos czekal z DE na ten VAT prawie 11miesoecy ale go odzyskal.

JanKar

Zadomawiam się
Panie Michale,
jak skorzystać z Pana linka polecającego? W polskim inventory pojawiła się TM3 RWD LR i chyba to wybór dla mnie chcę ją dzisiaj zarezerwować cena 223 990 PLN brutto.

Michal

Pionier e-mobilności
Panie Michale,
jak skorzystać z Pana linka polecającego? W polskim inventory pojawiła się TM3 RWD LR i chyba to wybór dla mnie chcę ją dzisiaj zarezerwować cena 223 990 PLN brutto.
Proszę wejść na stronę:
I to tam znaleźć auto i zamówić :)

Michal

Pionier e-mobilności
Ważne, żeby na stronie widać było zakreślony na czerwono fragment informujący o poleceniu:
Screenshot_20230613-143646.png

marco_25

Posiadacz elektryka
Myślę że wiele osób z tego forum ma na tyle odwagi żeby kupić bilet do Szwecji i odebrać swoją upragnioną TM3, szczególnie z taką ceną:

1686910968443.png
I w takiej konfiguracji:

1686910990755.png
tak dla odświerzenia dyskusji i proszę nie zapominać o linku polecającym dla autora wątku ;)

Michal

Pionier e-mobilności
Niestety ale JanKar nie skorzystał chyba, bo nic nie dostałem :/

kboc

Nowy na Forum
W związku z tematem importu otrzymałem odpowiedź od osoby trudniącej się w imporcie aut i jakkolwiek pomysł sprawia wrażenie ciekawego finansowo tak w kwestii dotacji są pewne wytyczne - auto musi być NOWE i owszem będzie nowe, lecz zarejestrowane w SWE- odpada, oraz na dotacje musi być auto z sieci dealerskiej - tutaj nie będzie, więc odpada. Jak to się ma do rzeczywistości?

krzyss

Pionier e-mobilności
W związku z tematem importu otrzymałem odpowiedź od osoby trudniącej się w imporcie aut i jakkolwiek pomysł sprawia wrażenie ciekawego finansowo tak w kwestii dotacji są pewne wytyczne - auto musi być NOWE i owszem będzie nowe, lecz zarejestrowane w SWE- odpada, oraz na dotacje musi być auto z sieci dealerskiej - tutaj nie będzie, więc odpada. Jak to się ma do rzeczywistości?
Od 1 lipca albo czerwca cos zmieniali w dotacjach. Moga miec racje.

kboc

Nowy na Forum
Zatem tylko w teorii tak pięknie to wygląda. W rzeczywistości okazuje się, że VAT zagraniczny trzeba odzyskać, co generuje zamrożenie środków, ponadto potencjalnym finansowaniem pozostaje jedynie leasing zwrotny, zatem realnie ilość środków, jaką trzeba dysponować żeby przeprowadzić taki import prawdopodobnie przewyższy możliwości ludzi poszukujących oszczędności przy zakupie z zagranicy - w tym mnie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zatem tylko w teorii tak pięknie to wygląda. W rzeczywistości okazuje się, że VAT zagraniczny trzeba odzyskać, co generuje zamrożenie środków, ponadto potencjalnym finansowaniem pozostaje jedynie leasing zwrotny, zatem realnie ilość środków, jaką trzeba dysponować żeby przeprowadzić taki import prawdopodobnie przewyższy możliwości ludzi poszukujących oszczędności przy zakupie z zagranicy - w tym mnie.
Biednemu zawsze wiatr w oczy :(
Czlowiek by chcial zaoszczedzic to same kłody… jak by mial kase to by sam sprowadził, dotacje wyciagnął i by byl znow bogatszy :)

Michal

Pionier e-mobilności
Ja dzwoniłem do NFOŚiGW i nie ma wymogu sieci dealerskiej. Auto nowe to auto sprowadzone na lawecie.

Michal

Pionier e-mobilności
Jednak pojawiły się performance w PL w dobrej cenie:

nabrU

Pionier e-mobilności
Wy to macie chociaż jakiś wybór zakupu za granicą itp, a dla tych co po lewej stronie drogi jeżdżą wielu opcji nie ma ;)

elektryk

Pionier e-mobilności
Wy to macie chociaż jakiś wybór zakupu za granicą itp, a dla tych co po lewej stronie drogi jeżdżą wielu opcji nie ma ;)
Nie martw się w kolejnej wersji zabierają manetki, w jeszcze kolejnej pewnie zabiorą kierownicę i pedały, więc nie będziecie już poszkodowani 😁

Michal

Pionier e-mobilności
A dzwonił ktoś do Tesli i pytał, czy sprzedadzą netto na eksport? Bo na razie to tylko jakieś gdybanie. Sam muszę wszystko tutaj robić? ;)