Polityka, przeniesione z innych wątków ;)

Młody

Follow the White Rabbit
W 2023 skrajne ubóstwo przebiło poziom sprzed wprowadzenia 500+ w 2015.

W 2024 17,3 mln Polaków żyje poniżej minimum socjalnego.

Dali 500+ a zabrali resztę pomocy i usług socjalnych przez co doprowadzili Polaków do jeszcze większej biedy przy czym jednocześnie obwiniają za to wszystkich dookoła. Warto przypomnieć również, że ich polityka doprowadziła do ponad 18% inflacji, wzrostu stóp procentowych, które drenują kieszenie ludzi i firm, etc

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
W 2023 skrajne ubóstwo przebiło poziom sprzed wprowadzenia 500+ w 2015.

W 2024 17,3 mln Polaków żyje poniżej minimum socjalnego.

Dali 500+ a zabrali resztę pomocy i usług socjalnych przez co doprowadzili Polaków do jeszcze większej biedy przy czym jednocześnie obwiniają za to wszystkich dookoła. Warto przypomnieć również, że ich polityka doprowadziła do ponad 18% inflacji, wzrostu stóp procentowych, które drenują kieszenie ludzi i firm, etc

Tak, to prawda, z tym, że ubóstwo dzieci jest wyraźnie mniejsze, choć się zwiększa. Natomiast bez 500+ byłoby jeszcze gorzej - w końcu ostatnie lata nad nie rozpieszczały...

firewall

Zadomawiam się
Tak czytam ostatnie posty i mam pomysł. Skoro mamy taką polaryzację, to może niech każdy z nas uderzy do posła ze swojego okręgu. Nie ważne czy z KO, PIS, Konfy, PSL czy z Hołowni.
Każdy zobaczy co ma do powiedzenia poseł z partii z którą identyfikujecie się lub z partią, do której wam najbliżej.
Zobaczymy komu na nas zależy! Będziemy widzieć po interpelacjach, zadymie medialnej, rzeczywistej reakcji na problem!
Bo 418 rozpatrzonych wniosków w pół roku, to granda i sabotaż! Możemy wyciągnąć z naszych, unijnych pieniędzy 1 600 mln zł, a tu w pół roku mamy odzyskane niecałe 6 mln zł. Co oznacza że zamiast 1600 mln zł weźmiemy 25 mln zł.
Co na to posłowie i rząd?

tomas500

Zadomawiam się
Myślałem, że ilość kompromitacji tego rządu każdemu otworzyła oczy, ale widzę że jeszcze został betonowy elektorat, jak w pisie.

Porównaj sobie co zrobił pis w pierwsze 2 lata swoich rządów, a co obecna koalicja. Wiem, że wiele to właśnie wina koalicji, a nie monopartii, ale działanie państwa to już wyłącznie wina rządu.

Za pisu miałem wielu znajomych antypis, którzy zaczęli pracować dla rządu, bo mieli dość korpo i było na fachowców ssanie. Za obecnego rządu mój bezpartyjny znajomy stracił pracę, a za pis przetrwał. Obraz medialny, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy.
Skoro ad personam to ad vocem. Nie zrozumiałeś wpisu, ale na to nic nie poradzę.

Z racji wykonywanego zawodu nie moge należeć do żadnej partii. Co zrobił PIS to wiem. Jego zwolennicy byli zadowoleni np. z paliwa po 8 zł, 18% inflacji, polskiego samochodu elektrycznego Izery, miliona mieszkań i wielu innych obietnic bez pokrycia. Wystarczyło rzucić jakiś ochłap finansowy i byli szczęśliwi, bo PIS dał. Tak naprawdę najpierw komuś zabrał, narobił długów. Jakie jest zadłużenie Państwa?

Ciebie jako wyznawcę PISu nie rozumiem. PIS nie che złej UE, a Ty stoisz z wyciągniętymi łapkami po pieniądze z Unii. Spina sie to?

Last edited:

Henryk1957

Zadomawiam się
Skoro ad personam to ad vocem. Nie zrozumiałeś wpisu, ale na to nic nie poradzę.
Myślę że zrozumial tak jak napisałeś tzn. najpierw była sensowna opinia na temat tego jak sie skończy caly ten bałagan z wnioskami Naszeauto, ale w ostatnim akapicie wyskoczyłeś z podsumowaniem niczym nie różniącym sie od tez wygłaszanych przez typowe betonowe elektoraty partyjne: "Jest w PL wiele instytucji obsadzonych ludźmi z namaszczenia poprzedniej władzy i szkodzenie obecnemu rządowi (szczególnie prdzed zbliżającymi się wyborami) jest strategiczne". Taką wątłą teorią spiskową można wytlumaczyc wszystko, problem polega jednak na tym ze typowa praca w urzędzie wyglada zupelnie inaczej.
Z racji wykonywanego zawodu nie moge należeć do żadnej partii.
Wątpię zeby tutaj ktokolwiek należał do jakiejkolwiek partii co nie oznacza ze nikogo sie nie popiera bo jednak na wybory chodzić trzeba.
Co zrobił PIS to wiem. Jego zwolennicy byli zadowoleni np. z paliwa po 8 zł, 18% inflacji, polskiego samochodu elektrycznego Izery, miliona mieszkań i wielu innych obietnic bez pokrycia.
Z rzeczy wymienionych przez ciebie mógł być zadowolony co najwyżej beton pisu i o tym caly czas jest mowa. Oni odpowiedziliby tak: "milion mieszkan oraz Izera nie powstały bo w UE jest wiele instytucji obsadzonych ludźmi z namaszczenia Donalda Tuska i jego kolegow i szkodzenie naszemu rządowi (szczególnie prdzed zbliżającymi się wyborami) jest strategiczne dlatego nie dostaliśmy pieniedzy z KPO". Wiadomo ze nie to stanowiło problem, tak samo jak dzisiaj nie stanowia go spiskujących urzędnicy, ale ludziom głoszącym takie tezy wygodnie jest tak przyjac. Moim zdaniem nie chodzi o to aby atakować cie personalnie, ale o to ze dopóki ludzie beda wierzyć w takie cuda w tym kraju nic sie nie zmieni.