Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
NaszEauto, nowy program dopłat do aut elektrycznych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="daniel_EV, post: 221776, member: 4825"] Cześć :) Czytając forum oraz obserwując rynek, doszedłem do wniosku, ze w moim przypadku najbardziej opłacalne będzie wzięcie auta na abonament/leasing z dużym wykupem – nie chcę brać na siebie ciężaru sporej utraty wartości oraz późniejszych ew. problemów przy sprzedaży kilkulatka. Na to przyjdzie czas, jak się już w 100% przekonam i wtedy wezmę już „normalny” leasing. I tutaj mam pytanie do osób, które skorzystały z wynajmu 24 mce (bo taki dopuszcza dotacja Nasze Auto). Mianowicie – zapytałem oficjalnym kanałem mailowym, że chciałbym skorzystać z oferty najmu elektryka w abonamencie (JDG) – najem ten jest na 24 mce. W warunkach przyznania dotacji zawarto informację, że czas trwania przedsięwzięcia musi wynosić min 24 mce – zatem czy jeśli przykładowo podpiszę umowę leasingu 1.04.2025, 2.04.2025 samochód zostanie zarejestrowany i 3.04.2025 zostanie odebrany to od kiedy jest liczony okres trwałości. Dostałem odpowiedź: „Okres trwałości liczy się od daty przekazania OOW (Korzystającemu) pojazdu elektrycznego do używania albo używania i pobierania pożytków na podstawie protokołu przekazania pojazdu” i tyle z odpowiedzi :) I tutaj pojawia się problem, ponieważ wg moich (i nie tylko) wyliczeń zabraknie kilku dni, aby były pełne 24 mce. Pytał o to wcześniej w tym wątku jeden z użytkowników ale nie dostał jednoznacznej odpowiedzi. Wiem, że jest rozwiązanie – wynajem na 36 mcy ale to już nie jest tak atrakcyjne finansowo, jak właśnie 24 mce. 25 mcy też nie wchodzi w grę (bo nie ma takiej opcji) – pewnie problem z ubezpieczeniem na kolejny okres itp. Czy zatem opcja 24 mce jest tylko chwytem marketingowym dealerów typu „weź, bo spełnia warunki dotacji, ale jak jej nie dostaniesz, to Twój problem/ryzyko a nie nasz”? Czy ktoś z Was podjął to ryzyko i jak ewentualnie zabezpieczył kwestię zwrotu auta przed upływem 24 mcy? [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
NaszEauto, nowy program dopłat do aut elektrycznych