Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
NaszEauto, nowy program dopłat do aut elektrycznych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="umcus, post: 254828, member: 4543"] Oczywiście, że jest normalne. Nienormalne jest mylenie dwóch totalnie odmiennych spraw: zwolnienia z opodatkowania dotacji z brakiem możliwości wrzucania w koszty tej części samochodu, która została pokryta przez dotację. Ale to nie wynika z tego, że dotacja jest opodatkowana. To jest wynik tego, że nie rozumiesz ustawy o PIT. Spytaj księgowego, choć wystarczyłoby przeczytać parę postów, gdzie tłumaczyłem, z czego wynika 24,3 k. Oczywiście, że nie jest. Mam wrażenie, że jeśli kto tu nie czytał programu, to nie jestem to ja. Jest inna dla osoby fizycznej (18,75 kpln), a inna dla JDG (30k). W Twoim wykonaniu? Ni cholery. Prosta matematyka jest taka: osoba fizyczna - 18,75 k JDG - 30 k. 30 > 18,75. Nawet jeśli założysz, że osoba fizyczna dostanie bonus za dochód, to 30=30. Matematyka nie kłamie, JDG ma albo taką samą dotację jak osoba fizyczna albo wyższą. W żadnym wypadku JDG nie otrzyma niższej dotacji, niż osoba fizyczna. Żaden też OOW nie zapłaci podatku z tytułu otrzymania dotacji, ponieważ ta jest zwolniona z opodatkowania, co było już wielokrotnie cytowane w tym wątku (i potwierdzone przez MF oraz KIS). Ty zaś z uporem godnym lepszej sprawy ignorujesz fakt istnienia ustawy o PIT. Po co? Żeby pasowało do narracji? :) Powtórzę po raz n-ty - jedynym, czego można się czepić, to że poprzedni program korzystał ze zwolnienia z powodu pochodzenia środków (dzięki czemu można było w drodze wyjątku uznać koszt pokryty przez dotację jako KUP), a obecny nie i nie zostało to w żaden sposób zakomunikowane (metoda na strusia). Tego i tylko tego. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
NaszEauto, nowy program dopłat do aut elektrycznych